Jaruna
Zeleninové chipsy
Přílohy před více než 10 roky z www.thinkfood.cz
Ingredience
- 1 brambora
- 1 batáta
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1 l rostlinného oleje
- mořská sůl
- (dávky a druhy zeleniny zvyšte dle potřeby a chuti)
Postup
Zeleninu omyjte a osušte. Druh po druhu ji nakrájejte na tenké plátky o tloušťce asi 1 milimetr. Čím krájet? Můžete použít mandolínový kráječ, kuchyňský robot, nejnovější vychytávku Horsta Fuchse z WS International, ale úplně si vystačíte s obyčejnou škrabku z Ikea. Druhy zeleniny nemíchejte před smažením dohromady, každý potřebuje na smažení jiný čas. Brambory, batáty jsou za 3 minutky, řepa za 4 a petržel i celer jsou tak za 2-3, ale spíš se řiďte citem.
Do většího hrnce nalijte olej a pořádně ho rozpalte. Mezitím vystelte mísu papírovou kuchyňskou útěrkou a připravte si děrovanou naběračku.
Jakmile je olej dost horký, naberte na naběračku dávku zeleniny a ponořte ji do oleje. Rychle, avšak opatrně (s obličejem daleko od hladiny vroucího oleje) zeleninu promíchejte, aby se neslepila k sobě. Je-li hotová, naberte ji na naběračku, nechte ji pořádně okapat nad hrncem a přehoďte ji do mísy. Takto pokračujte, než osmažíte všechnu zeleninu. V míse lupínky osolte mořskou solí a podávejte.