Evič Králová
Skládané koláče
Sladké koláče před více než 10 roky z www.albert.cz
Ingredience
- 250 g tvarohu
- 1 sklenička povidel
- 150 g mletého máku
- 2 lžíce vanilkového cukru
- rozšlehané vejce na potření
- Na kynuté těsto:
- 300 g hladké mouky
- 30–50 g másla
- 30–50 g cukru
- 1 vejce
- 20 g droždí
- špetka soli
- vlažné mléko dle potřeby
- Na máslové těsto:
- 200 g másla
- 200 g hrubé mouky
- přidat všechny položky do seznamu
Postup
Recept vyšel v magazínu leden 2012.
1. Suroviny na kynuté těsto zadělejte do polotuhého těsta a nechte ho hodinu kynout. Vypracujte máslové těsto a dejte ho do lednice.
2. Kynuté těsto rozválejte do obdélníkového plátu o tloušťce asi 1 cm, na jednu jeho polovinu
dejte obdélník z máslového těsta a přeložte přes něj kynuté těsto. Znovu rozválejte do obdélníku, přeložte, rozválejte a přeložte.
3. Pak těsto rozdělte na tři díly a ty postupně vyvalujte do tloušťky půl centimetru a krájejte
z nich čtverce o straně asi 6 cm. Doprostřed každého dejte vyšlehaný tvaroh, povidla či mák povařený pětadvacet minut s 250 ml vody a 2 lžícemi vanilkového cukru. Přes náplň přeložte cípy čtverců, k sobě je přimáčkněte kouskem těsta a nakonec koláčky potřete rozšlehaným vejcem. Pečte při 200 °C asi patnáct minut dozlatova.
• celé • 400 g • 100 g = 6,23 Kč • v…
• 250 g • 100 g = 7,96 Kč