Jaruna
Zapečená česnečka se sýrem & vínem
Polívky před asi 11 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 200 g křupavého bílého chleba (my jsme použili benátský), nakrájeného na plátky a oschlého (viz Tipy & triky)
- 2–4 stroužky česneku, oloupané a rozpůlené
- 1 l hovězího nebo telecího vývaru, nejlépe domácího
- 150 ml suchého bílého vína
- 2–3 snítky tymiánu nebo 1/2 lžičky sušeného
- 100 g sýra fontina, hrubě nastrouhaného
- 100 g ementálu, hrubě nastrouhaného
- 50 g parmazánu, jemně nastrouhaného
- sůl a čerstvě mletý pepř
Postup
1 Rozpalte troubu na 180 °C. Potřete oschlé plátky chleba z obou stran zhruba polovinou česneku a odložte je stranou. V hrnci nechte přejít varem vývar, víno a tymián a podle potřeby ho dochuťte solí a pepřem.
2 Zbylým česnekem vytřete vnitřek kastrolu vhodného do trouby a vyložte ho vrstvami chleba a sýra. Vrstvení zakončete sýrem. Obsah hrnce přelijte ochuceným horkým vývarem a kastrol vložte do rozpálené trouby. Pečte 30–40 minut, dokud se sýr neroztaví a chléb na povrchu nezezlátne. Během pečení občas lehce zatlačte chléb do vývaru, aby se povrch nespálil dříve, než se sýr roztaví (viz následující Tipy & triky).
TIPY & TRIKY
Vybírejte chléb s pevnější střídkou, který se úplně nerozmočí. Plátky nechte oschnout přes noc nebo je na chvíli strčte do trouby.
Vystupování chleba na hladinu zabráníte tím, že hrnec s vrstvami vložíte před zalitím vývarem na chvíli do rozpálené trouby. Rozpékající se sýr přichytí chléb ke stěnám kastrolu, aspoň na dobu, než se trochu nasákne vývarem.