Jana Knotková
Bramborový salát s marinovaným lososem
Ryby před více než 10 roky z svasniprojidlo.blogspot.cz
Ingredience
- Pro dvě osoby jsem potřebovala
- 200g filet čerstvého lososa
- hrst soli
- hrst krupicového cukru
- špetku uzené papriky
- osm malých raných brambor
- olej
- lžíci dijonské hořčice
- šťávu z poloviny citronu
- lžičku medu
- dvě jarní cibulky
- dvě lžíce kaparů
- sůl, pepř
Postup
Den předem jsem si připravila lososa. Omyla jsem ho a osušila. Na potravinovou fólii jsem nasypala polovinu soli a cukru smíchaného s uzenou paprikou a rozprostřela do rovnoměrné vrstvy. Navrch jsem položila lososa a zasypala jej zbytkem směsi. Vše jsem zabalila do fólie, položila na talíř a nechala přes noc marinovat. Druhý den jsem lososa vybalila, umyla ho pod tekoucí vodou od soli s cukrem a papriky, osušila a nakrájela na tenoučké plátky.
Brambory jsem omyla, osušila, pokapala olejem a dala péct do trouby předehřáté na 200°C asi na půl hodiny nebo déle, dokud nezměkly a na povrchu nezezlátly. Pak jsem je vyndala a rozkrájela na čtvrtky. K bramborám jsem přihodila lososa, nadrobno nakrájenou jarní cibulku a kapary.
Nakonec jsem si připravila zálivku. Na tu jsem prošlehala med se šťávou z citronu, dijonskou hořčicí, olejem, solí a pepřem do emulze. Zálivkou jsem pak zalila salát, promíchala a podávala ještě teplý, i když studený by byl taky výborný.