Jaruna
Citrusy ve vinném želé
Drinks před více než 10 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 1 růžový grep (nebo krvavý pomeranč)
- 2 pomeranče nebo mandarinky
- 1 bílý grep
- 1 lžička krupicového cukru
- 4 plátky želatiny
- 500 ml bílého dezertního vína
- hvězdičky badyánu na ozdobení
Postup
1 Jeden neoloupaný pomeranč nakrájejte na tenká kolečka, rozložte je na plech, posypte cukrem a vložte do trouby vyhřáté na 90 °C. Pečte hodinu, pak obraťte a pečte další hodinu. Poté nechte vychladnout.
2 Z ostatního ovoce ponechaného v celku okrájejte kůru včetně její hořké bílé části. Z okrájených plodů vykrájejte jednotlivé dílky čisté dužiny tak, aby na nich nezbyla žádná bílá slupka. Měsíčky čisté dužiny rozdělte do připravených skleniček. Nahoru na ně položte hvězdičku badyánu.
3 Želatinu namočte do studené vody. Víno přiveďte k varu, pak do něj vmíchejte vymačkanou želatinu, odstavte a dobře promíchejte.
4 Směsí zalijte ovoce ve skleničkách a ty vložte na několik hodin do lednice ztuhnout (myslete na to, že si v lednici musíte nechat na skleničky místo!). Před podáváním ozdobte kolečkem křupavého pomeranče.
NĚCO NAVÍC
Želé můžete připravit i z bílého či růžového sektu nebo červeného vína. V takovém případě doporučujeme přimíchat trochu cukru. Nealkoholickou verzi připravte z ovocné šťávy nebo čaje. Taktéž můžete použít i jiné druhy ovoce – výborné jsou jahody, maliny, hroznové víno, broskve, granátové jablko, liči…