Evič Králová
Skořicový flan
Dezerty před více než 10 roky z www.chutastyl.cz
Ingredience
- mléko
- 2
- decilitry
- vejce
- 2
- kusy
- žloutek
- 2
- kusy
- cukr
- 50
- gramů
- skořice
- 1
- lžička
- (mletá)
- máslo
- (na vymazání plechu)
- likér Baileys
- 0,4
- decilitrů
- cukr krystal
- 4
- lžíce
- skořice
- 4
- kusy
- (celá)
- voda
- 1,5
- decilitrů
Postup
Nejdříve připravíme karamel. V kastrůlku povaříme asi 10 minut vodu s cukrem a svitky skořice. Pak skořici vyjmeme a dále zvolna vaříme, dokud nezíská karamel světle hnědou barvu. Stáhneme ho z ohně a nalijeme na dno vhodných formiček.
V kovové misce vyšleháme vejce a žloutky s cukrem a skořicí. Přilijeme teplé mléko a likér, misku ponoříme do horké vodní lázně a dále šleháme, dokud směs není teplá. Stěny formiček s karamelem potřeme velmi tenkou vstvou másla, naplníme je připravenou teplou směsí a postavíme je do pekáčku, který naplníme horkou vodou tak, aby sahala asi do dvou třetin výšky formiček. Vše vložíme do trouby vyhřáté na 120 °C a pečeme asi 30 minut.
Je-li krém hotový, musí být po celém povrchu při lehkém doteku prstem stejně pružný. Formičky z krémem vyjmeme z vodní lázně a necháme je dobře zchladnout. Pak krém opatrně vyklopíme (je dobré nejprve stěnu formičky tenkým malým nožem dokola obříznout) a podáváme.