ETA
Kitchenette - Sušenky z quinoi, vlašských ořechů a citrónové kůry
Sladké mámení před asi 11 roky z www.kitchenette.cz
Ingredience
- 100 g mouky z quinoi
- 120 g mouky bezlepkové, plus na pomoučení (používám Marc&Spencer, nebo pohankovou)
- 80 g mletých vlašských ořechů
- 1/2 lžičky mořské soli
- 200 g másla, změklého
- 140 g třtinového cukru
- kůra z 2 bio citrónů
- vanilka (semínka z 1 lusku nebo např. vanilkový cukr z DM)
Postup
1. Nejprve si krátce opražte na pánvi mouku z quinoi. Dejte pozor, aby se nespálila, raději na mírném ohni a často míchejte. Když lehounce zezlátne, nechte ji vystydnout, klidně i v lednici.
2. Vyšlehejte máslo pomocí mixéru, přidejte cukr a šlehejte ještě chvíli dokud nebude směs nadýchaná. Přidejte strouhanou kůru z citrónů, vanilku a zase šlehejte dalších 5 minut. Vmíchejte mouky, mleté ořechy, sůl a když je vše propojeno, zabalte těsto do fólie a nechte v lednici odpočinout minimálně na 1 hodinu.
3. Předehřejte troubu na 180°C a připravte si dva plechy vyložené pečícím papírem.
4. Když je těsto vychlazené, vyválejte ho na lehce pomoučeném vále přibližně na 5 mm a pokládejte na plech relativně daleko od sebe (asi 3 cm).Vykrajujte požadované tvary a pečte 12-16 minut do lehce zlata. Z tohoto množství jsou dva plechy sušenek.
5. Po upečení nechte krátce vystydnout na plechu (v tomto momentě jsou příliš křehké a rozbily by se) a poté přeneste na mřížku dosušit.