Věra Koudelková
Krémová polévka s kapustou
Polévky před asi 11 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 řapík celeru
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce olivového oleje + další k podávání
- 550 g moučných brambor, oloupaných a nakrájených na kostičky
- 1 litr drůbežího nebo zeleninového vývaru (může být i z kostky)
- 8 plátků anglické slaniny
- ¼ menší kapusty (asi 200 g)
- sůl a pepř
Postup
Příprava jídla
Cibuli, mrkev, celer a česnek oloupejte, případně omyjte a pokrájejte nebo nasekejte pomocí robota. Olej vlijte do většího hrnce a rozehřejte na středním plameni. Vsypte zeleninu i brambory, dobře osolte (pokud používáte bujon z kostky, buďte při solení zdrženlivější) a opepřete. Přiklopte pokličkou a nechte na mírném plameni zhruba pět minut dusit. Zalijte horkým vývarem, zvyšte plamen a uveďte do varu. Povařte ještě pět deset minut, aby zelenina změkla.
Zatímco se polévka vaří, ogrilujte slaninu dokřupava (nebo ji vysmažte na pánvi) a pokrájejte na proužky. Kapustu, bez košťálu, jemně pokrájejte.
Polévku rozmixujte dohladka, vraťte do hrnce a vmíchejte proužky kapusty. Povařte ještě pár minut, aby kapusta zvláčněla. Ochutnejte, podle potřeby osolte a opepřete. Podávejte posypané křupavou slaninou. Kdo chce, může si do polévky přidat ještě pár kapek olivového oleje.