Věra Koudelková
Grilované lilky
Zelenina před asi 11 roky z www.albert.cz
Ingredience
- 10–12 lžic olivového oleje
- 2 lilky
- sůl, pepř
- 2 řapíky celeru
- 1 citron
- hrst hladkolisté petrželky
- konzerva ančoviček (sardelek)
- 3 lžičky kaparů
- 60 ml stolního suchého bílého vína,
- nejlépe francouzského
- přidat všechny položky do seznamu
Postup
Příprava 20 min. Pečení 10 min. Marinování 4 hod.
1. Trochou oleje vymastěte pečicí plech. Lilky důkladně omyjte, zbavte stopek a nakrájejte na půlcentimetrové plátky. Každý z obou stran osolte a opepřete. Vyskládejte je na plech, aby se jeden druhého nedotýkaly. Pak je pokapejte olivovým olejem a dejte doprostřed trouby, pod co nejvíce rozpálený gril, a grilujte zhruba deset minut. Po pěti minutách plátky obraťte.
2. Řapíky celeru omyjte, ovadlé části i konce přitom odřízněte, a nakrájejte na kostičky. Citron omyjte a opatrně z něj nastrouhejte kůru. Pak citron přepulte a vymačkejte šťávu. Petrželku nasekejte najemno. Sardelky rozmačkejte spodní stranou vidličky ve větší míse, přidejte k nim citronovou šťávu a zbytek oleje (část jste použili na vymaštění plechu a na lilky), celer, citronovou kůru, petrželku i kapary a suché bílé víno.
3. Lilky vyndejte z trouby a přendejte je do širší misky a zalijte sardelovou omáčkou a nechte minimálně čtyři hodiny marinovat. Poté podávejte, nejlépe s bílým chlebem.
• 190 g • 100 g = 5,63 Kč
• 1 kg • chlazená