www.delibety.com
Klasická vánočka
Voňavé Vianoce před více než 10 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 1 kg hladké mouky
- 125 g másla
- 100 g voňavého (domácího) sádla, nebo másla, můžete zkusit přepuštěné
- 50 g droždí
- cca 350 ml vlažného mléka
- 175 g krupicového cukru
- 2 velké nebo 3 malé žloutky
- 1/2 lžičky soli
- nastrouhaná kůra z 1/2 biocitronu
- 100 g rozinek pokropených rumem
- 50 g citronátu nebo kandované citronové/citrusové kůry, na nudličky
- 100 g nasekaných loupaných mandlí nebo vlašských ořechů
- 1 prošlehané vejce na potření
- moučkový cukr (může být s vanilkou) na poprášení
Postup
Příprava jídla
1 Droždí a lžíci cukru rozmíchejte ve 200 ml mléka. Do mouky nakrájejte máslo a sádlo. Přidejte mléko s droždím, pak žloutky prošlehané s dalšími 100 ml mléka, zbylý cukr, sůl a citronovou kůru. Vařečkou či rukou uhněťte hladké tvárné těsto (podle potřeby můžete přilít mléko). Pak do něj zapracujte rozinky s rumem, citronát a mandle.
2 Dejte do tepla dobře vykynout na dvojnásobný objem (tj. aspoň na tři hodiny). Poté těsto rozdělte na devět dílů, uválejte z nich prameny a upleťte vánočku; viz návod. (Pokud chcete, udělejte pramenů dvojnásobek a upečte dvě menší vánočky.) Hotovou vánočku nechte ještě hodinu kynout na plechu vyloženém pečicím papírem. Pak ji potřete vejcem a z obou konců do každé vánočky zabodněte dvě špejle namočené do vody – při pečení se nerozjede.
3 Dejte do trouby předehřáté na 220 °C na 5 minut, pak teplotu snižte na 160 °C a pečte celkem cca hodinu (pokud máte dvě, tedy menší vánočky, stačí jim asi 50 minut pečení). Pokud by vánočka moc rychle tmavla, přikryjte ji pečicím papírem (můžete ho i namočit). Vánočka je upečená, když zůstane špejle zabodnutá do nejsilnější části po vytažení suchá.
NĚCO NAVÍC
Pokud máte rádi vánočky sladší, zvyšte množství cukru na 250 g.
Od velikonočních mazanců se vánočky původně vzhledem k sezoně odlišovaly množstvím žloutků či vajec, mohly být dokonce i úplně bez nich. Jejich pečení dříve na venkově narušoval tzv. brusař – maškara, která když pronikla do domu, škodolibě odváděla pozornost od těsta a od pečení.
Další tipy a triky včetně podrobného návodu na pletení vánočky čtěte zde.