JUST SPICE
KARAMELOVÉ SMETANOVÉ KOLÁČKY
NĚCO SLADKÉHO před více než 10 roky
Ingredience
- · 2 šálky hladké mouky
- · ⅓ šálku mletých mandlí
- · 1 šálek moučkového cukru
- · 150 g nasekaného másla
- · ⅓ šálku ledové vody
- · 1 vejce
- · 2 žloutky
- · 1 vanilkový lusk, rozkrojený, semínka vyškrábaná
- · 200 ml šlehačky
- · ½ šálku dulce de leche (recept následuje)
- Na DULCE DE LECHE:
- · 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
- · ½ lžičky vločkové soli
- · ½ lžičky mletého kardamomu
Postup
Voňavé a křehké těsto s dokonalou náplní se soleným domácím karamelem dulche de leche (názvu se nelekejte znamená to jen „sladkost z mléka“).
Nejdřív připravte dulce de leche. Raděj si ho udělejte víc, dobře se mlsá.
Předehřejte troubu na 200°C.
Vlijte kondenzované mléko do pekáčku, posypte vločkami soli a kardamomem. Promíchejte. Pekáček dobře zakryjte alobalem. Dejte ho do většího pekáče, která naplníte do ¾ výšky vodou. Pečte 1 ¾ hodiny . Kontrolujte hladinu vody a občas ji doplňte. Mléko bude mít nakonec krásnou zlatohnědou barvu. Prošlehejte dulce de leche dohladka a uchovávejte ho v lednici ve sklenici. Vydrží měsíc, ale asi nebude mít šanci – se sušenkami a sklenicí mléka je to dokonalé noční mlsání :-D
A teď koláčky:
Na těsto smíchejte mouku, mandle, ¼ šálku cukru a máslo na drobenku. Přidejte vodu a vypracujte rychle těsto. Zabalte do fólie a nechte 30 minut chladit.
Těsto rozkrojte na 6 dílů a vyválejte kolečka 13 cm v průměru. Pokud je potřeba poprašte těsto troch moukou. Vyložte těstem 6 deseticentimetrových koláčových formiček. Strčte je ještě na půl hodiny do lednice.
Předehřejte troubu na 180 °C.
Do každé formičky dejte pečící papír a vysypte ho suchými fazolemi nebo hrachem. Pečte 10 minut. Odstraňte papír a zátěž a potřete koláčky rozšlehaným vejcem. Pečte ještě 5 minut.
Snižte teplotu v troubě na 160 °C.
Na náplň smíchejte zbylého ¼ šálku cukru, vejce, vanilková semínka a smetanu. Promíchejte, aby se cukr rozpustil.
Do každé formičky dejte lžíci dulce de leche a doplňte ochucenou smetanou. Pečte asi 20 minut, dokud náplň nezpevní.
Nechte koláčky vychladnout ve formičkách. Každý posypte dvěma lžičkami cukru a zapečte pistolí na créme brulée nebo kratičce pod grilem, než cukr zkaramelizuje.
Nenaplněné koláčky jdou skvěle zmrazit a dají se plnit čímkoli. Můžete mít základ dezertu pořád připravený.