Jaruna
Drůbeží paštika se želé z portského vína
Předkrmy před více než 10 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 200 g očištěných drůbežích jater (kuřecích nebo kachních)
- 2 vejce
- 2 stroužky česneku, drcené
- 200 g másla, rozpuštěného
- 1/2 lžičky nasekaného čerstvého rozmarýnu
- 1 lžička lístků čerstvého tymiánu
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 200 ml portského vína
- 1 plátek želatiny
- 2 lžíce medu
- 300 ml červeného vína
- 1 hvězdička badyánu
- hladkolistá petrželka na ozdobení
- opečené tousty k podávání
Postup
1 Játra vložte spolu s vejci, česnekem, rozpuštěným máslem a lístky tymiánu a rozmarýnu do mísy. Osolte a opepřete. Promíchejte a pak protřete přes jemné síto do paštikové formy vyložené potravinářskou fólií.
2 Troubu předehřejte na 85 °C. Formu postavte do hlubšího pekáče a okolo, cca do poloviny výšky formy, nalijte vroucí vodu. Pečte ve vodní lázni asi 45 minut. Po upečení nechte paštiku vychladnout a pak v lednici vychladit.
3 Portské víno svařte v kastrůlku na polovinu, stáhněte z ohně a nechte v něm rozpustit namočený a vymačkaný plátek želatiny. Poté směs vlijte na vychlazenou paštiku tak, aby vznikla rovnoměrná hladká vrstva. Nechte ztuhnout. Teprve pak vyklopte z formy a nakrájejte na plátky.
4 Med, červené víno a badyán přiveďte k varu, ztlumte a vařte, až se objem zredukuje na třetinu a tekutina získá konzistenci sirupu. Nechte vychladnout. Při podávání pak vzniklou omáčkou přelijte jednotlivé plátky paštiky a ozdobte je petrželkou či tymiánem.