JUST SPICE
Zelené kuřecí kari s rýžovými nudlemi (khanom jeen gaeng keaw gai)
ASIJSKÉ INSPIRACE před více než 10 roky
Ingredience
- 2 tence pokrájené papričky ptačí oko
- 2 lžíce sojové omáčky
- 60 ml (¼ šálku) slunečnicového oleje
- 400 g plechovku kokosového krému
- kuře o váze cca 1.2 kg rozdělené na 12 kousků
- 250 ml (1 šálek) kuřecího vývaru
- 100 ml rybí omáčky
- 2 lžíce palmového cukru
- 4 menší lilky, oloupané, rozčtvrcené a odmočené v okyselené
- vodě
- 200 g hráškových lilků nebo přiměřeně větší množství
- obyčejných, odmočených v okyselené vodě
- 15 nahrubo natrhaných listů kafírových limet
- 1 svazek thajské svaté bazalky
- 350 g rýžových nudlí
- Zelená kari pasta:
- 1 tence pokrájený stonek citrónové trávy
- 5 šalotek nahrubo nasekaných
- 2 palice česneku, stroužky oloupané
- ½ kafírové nebo normální limety, oloupané
- 5 cm kousek galangalu, tence nakrájený
- 1 lžíce krevetové pasty
- 15 nasekaných papriček ptačí oko
- 2 lžíce rostlinného oleje
Postup
Vážně skvělé thajské kari s kuřetem na kosti, lilky a autenticky pálivou kari pastou.
Neprotřepávejte plechovku s kokosovým krémem ať můžete od "smetany" oddělit co nejvíce vody..
Toto kari je ideální jako součást rautu nebo společného jídla..
Na kari pastu smíchejte suroviny v hmoždíři a třete s olejem dokud nevznikne hladká pasta. Můžete samozřejmě použít i hmoždíř. Z uvedených surovin připravíte 1 1/4 šálku.
Smíchejte chilli papričky a sójovou omáčku, odložte stranou.
Na pánvi se silným dnem rozehřejte olej na střední teplotu. Přidejte kari pastu a za stálého míchání smažte 5 min nebo dokud se nerozvoní a nezačne se z ní odddělovat olej.
Přidejte "smetanu" z kokosového krému. Zbylou vodu si odložte. Vařte 20 min nebo dokus se nezačne oddělovat olej. Zvyšte teplotu, vložte kuře, vlijte vývar a odloženou vodu z kokosového krému. Přikryté vařte 10 min nebo dokud kuře nebude hotové.
Ztlumte plamen, přidejte rybí omáčku, palmový cukr a lilky. Pomalu vařte dalších 5 minut dokud lilky nezměknou. Odstavte a vmíchejte listy kafírových limet a bazalku.
Mezitím uvařte nudle ve vodě (asi 1 min nebo dokud nebudou al dente). Zceďte. Jakmile zchládnou natoplik, aby se s nimi dalo manipulovat, stočte je do malých hnízdeček/balónků. Kari servírujte s nudlemi, chilli a sójovou omáčkou.