JUST SPICE
CHLEBOVÝ NÁKYP S MÁSLEM (Bread 'n' butter pudding)
NĚCO SLADKÉHO před více než 10 roky
Ingredience
- · 500 ml co nejtučnější smetany
- · 250 ml mléka
- · 1 vanilkový lusk, podélně rozpůlený, semínka vyškrábaná
- · 1 svitek skořice
- · 1 pomeranč, kůra ostrouhaná
- · 5 žloutků
- · 1 celé vejce
- · 150 g pískového cukru plus trocha na vysypání pekáčku
- · 600 g bílého chleba (můžete použít i vánočku, briošku …)
- · změklé máslo na vymazání
- · 200 g měkkých datlí, rozpůlených
- · moučkový cukr na pocukrování
- · k podávání - hustá ušlehaná smetana k polévání nebo
- vanilková zmrzlina
Postup
Náš nákyp je maličko vylepšenou verzí britské klasiky a patří mezi naše recepty pro zahřátí duše. Vůně vanilky a smetany porazí lecjaký splín. Když si k tomu vezmete huňaté ponožky a pustíte dobrou muziku, podzimní bubáci utečou. Pokud nemáte datle, vyzkoušejte rozinky namočené v sherry.
Předehřejte troubu na 150ºC.
Přiveďte smetanu s mlékem k varu s vanilkovým luskem a semínky, skořicí a pomerančovou kůrou. Dál nevařte.
Žloutky a vejce prošlehejte v míse, přidejte pískový cukr. Po částech vmíchejte horkou smetanu s mlékem. Pořádně míchejte!
Natrhejte pečivo na větší kousky. Pekáček dobře vymažte máslem a vysypte pískovým cukrem. Pěkně do něj naskládejte kousky pečiva, prohažte je datlemi.
Přeceďte krém do pekáčku. Nechte tak hodinu nasáknout. Vyskakující kousky pečiva občas zatlačte do krému.
Pocukrujte moučkovým cukrem a pečte 50-60 min pěkně dozlatova.
Dejte si nákyp horký, pocukrovaný, se smetanou nebo zmrzlinou nebo třeba obojím