Kristy Nguyen
Kukuřičný krém s kozím sýrem — Kluci v akci — Česká televize
Polévky před více než 10 roky z www.ceskatelevize.cz
Ingredience
- 500 g mražené kukuřice nebo 5 kukuřičných klasů
- 1 brambor
- 30 g másla
- 1 cibule
- 750 ml zeleninového vývaru z kukuřice a brambor
- 200 ml smetany, kozího nebo kravského mléka
- sůl
- hrst rukoly nebo pažitky
- 100 g čerstvého kozího sýra
- olivový olej
Postup
Kukuřici a oškrábaný nakrájený brambor zalijeme vodou, osolíme a vaříme 20 minut, poté scedíme a vývar ponecháme stranou. Pokud máme syrové klasy, vaříme je delší dobu doměkka, brambor přidáme až ke konci varu.
Na másle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli dosklovata, vmícháme kukuřici (z klasů ji nejprve okrájíme) a brambor, zarestujeme, zalijeme vývarem, přivedeme opět k varu a vaříme ještě 10 minut.
Polévku rozmixujeme a nechceme-li v ní mít jemné slupičky z kukuřice (obsahují vlákninu!), přecedíme ji. Zjemníme ji takovým množstvím mléka, aby měla krémovou konzistenci, a dochutíme solí.
Polévku podáváme s nasekanou rukolou nebo pažitkou (mají peprnou chuť, která se k polévce hodí), nokem čerstvého kozího sýra a na závěr zakápneme olivovým olejem.
příprava 40 minut