Kristy Nguyen
Harira – marocká polévka — Kluci v akci — Česká televize
Polévky před více než 10 roky z www.ceskatelevize.cz
Ingredience
- 2–3 lžíce olivového oleje
- 2 najemno nakrájené cibule
- 1 řapík řapíkatého celeru – malé kostičky
- 2 malé mrkve na kostičky
- 3 stroužky česneku drcené
- 500 g hovězího plecka, jehněčí na malé kostky
- hrnek namočené cizrny
- 1 ½ lžičky římského kmínu
- 2 lžičky papriky
- 2 lžičky mleté skořice
- 2 bobkové listy
- 2 lžíce rajského protlaku
- 2 lžičky cukru
- 1,5–2 litry vývaru (hovězí, kuřecí)
- 2 plechovky drcených rajčat
- hrnek namočené čočky
- hrst plocholisté petrželky
- hrst čerstvého koriandru
- sůl
- mletý pepř
- 1 citron, snítka koriandru a datle na podávání
Postup
V hrnci rozpálíme olej, cibuli osmahneme dosklovata, pak přidáme mrkev, celer. Až mrkev pustí barvu, přidáme česnek, maso a cizrnu, osmahneme, okořeníme (římský kmín, skořice, paprika, bobkový list), rychle osmahneme, poté zarestujeme rajský protlak, cukr, opět osmahneme, zalijeme vývarem, přivedeme k varu, pozvolna vaříme hodinu. Pak přidáme namočenou čočku a rajčata, nahrubo nasekanou petrželku a koriandr, vaříme, až je čočka měkká. Dochutíme solí a velmi lehce mletým pepřem. Na závěr přidáme nasekané bylinky – petrželku a koriandr.
Podáváme s arabským chlebem, můžeme vylepšit citronovou šťávou, datlemi a snítkou koriandru.