JUST SPICE
LAPIN ROTI Á LA MOUTARDE / Králík s hořčicí
NAŠE FRANCIE před více než 10 roky
Ingredience
- 1 králíka
- 3 lžíce dijonské hořčice
- 4 lžíce másla
- 2 lžíce olivového oleje
- 0,5 litru suchého bílého vína
- 2 snítky tymiánu
- 2 snítky šalvěje
- 1 lžíci bílého vinného octa
- 2 šalotky rozkrojené napůl
- 2 stroužky česneku pokrájené na plátky
- 150 g drobných žampionů
- 8 menších mladých karotek (pokud nemáte, překrojte 4 větší podélně napůl)
- 1 šálek zeleninového nebo kuřecího vývaru
- sůl
- pepř
Postup
Recept z nové kuchařky, takže citát:
Na postupu záleží. Možná se vám občas bude zdát, že by šlo jídlo zjednodušit, ale nedělejte to. Francouzská jídla nejsou složitá. Vaří se tak, aby vynikla chuť surovin, proto se někdy připravují jednotlivé části zvlášť a potom se jídlo teprve ocitne v jednom hrnci. Věřte, má to svůj důvod a na výsledku to bude znát.
Troubu předehřejte na 160°C.
Králíka naporcujte na šest kousků. Osolte a opepřete. Potřete ze všech stran hořčicí a nechte 30 minut marinovat.
V kastrolu, který můžete dát do trouby, rozehřejte olej a 2 lžíce másla. Králičí kousky opečte zvolna dozlatova.
Mezitím v malém kastrolku povařte víno zprudka 5 minut, aby se odpařil alkohol. Odstavte.
K opečeným porcím králíka přidejte tymián, šalvěj a lžíci vinného octa. Odstavte.
Na pánvi orestujte na zbylém másle šalotky, česnek a žampiony. Přidejte do kastrolu k porcím králíka. Přilijte vývar, svařené víno a přidejte karotky.
Pečte do měkka asi hodinu a půl.