JUST SPICE
ČOKOLÁDOVÝ KOLÁČ S ANCHO CHILE A DATLEMI
NĚCO SLADKÉHO před více než 10 roky
Ingredience
- 125 g studeného nasekaného másla
- 225 g (1½ šálku) prosáté hladké mouky
- 55g (⅓ šálku) moučkového cukru, prosátého
- 2 lžička mleté skořice
- 2 žloutky
- mleté ancho chile a moučkový cukr na posypání
- skořicová zmrzlina nebo šlehačka k podávání
- Na náplň:
- 25 g (2 ks) ancho chile
- 2 lžíce tmavého rumu
- 50 g cukrového sirupu 165 g (¾ šálku) pískového cukru
- 75 g nasekaného studeného másla 140 g (1 šálek) nahrubo posekaných měkkých datlí
- 2 lžíce orestovaných najemno pokrájených mandlí
- Čokoládový ganáš:
- 230g tmavé 70% čokolády
- špetka skořice 200 ml husté smetany
- 80 g pokrájeného studeného másla
Postup
Chilli a čokoláda si odedávna skvěle rozumí. Kombinace s datlemi Vás dostane. Zkuste to a uvidíte.
Na těsto smíchejte v mixéru máslo, mouku, cukr, skořici a špetku soli na drobenku. Přidejte žloutky a 2 lžíce vody. Zapracujte. Vyklopte těsto na pomoučenou plochu a rychle zpracujte rukama. Dejte do mísy, přikryjte a nechte v lednici 30 min odpočinout.
Lehce vymažte 24 cm koláčovou formu s vyndávacím dnem a dejte ji na pečící plech. Ve fólii vyválejte těsto na 4mm tloušťku, dejte do formy, podle formy ořízněte okraj. Propíchejte vidličkou a dejte do lednice ještě na 20 min.
Předehřejte troubu 180°C. Přikryjte těsto pečícím papírem a vsypte do něj suché fazole. Pečte 20 min. Odstraňte papír a fazole, pečte ještě 10 min dozlatova. Nechte vychládnout.
Na náplň opečte nasucho chilli 30 vteřin na pánvi, dejte do misky, přelijte vroucí vodou a nechte 20 min stát. Osušte v ubrousku, odstraňte stopky a semínka. Rozmixujte je s rumem na pastu. Odložte.
Dejte cukrový sirup a lžíci vody do malé pánve. Až začne vařit, po trochách vmíchejte cukr, počkejte vždycky, až se rozpustí, než přidáte další. Potom vařte pomalu 12 min, než směs začne zlátnout. Vypněte, postupně přidávejte máslo. Potom chilli pyré, datle, mandle a lžičku soli. Vlijte do korpusu. Nechte v lednici zchládnout.
Na ganáš dejte všechny přísady kromě do misky a ve vodní lázni míchejte, než se čokoláda rozpustí. Odstavte, po částech vmíchejte máslo. Nalijte na koláč a nechte 2 hodiny ztuhnout.
Před podáváním posypte koláč cukrem, chilli a podávejte se zmrzlinou nebo šlehačkou, podle toho, co máte raději.