JUST SPICE
HOUBOVÁ TIKKA
ASIJSKÉ INSPIRACE před více než 10 roky
Ingredience
- 200-250 gramů malých žampionů
- ½ lžíce zázvorovo-česnekové pasty nebo nastrouhaného
- zázvoru a česneku (na půl palce zázvoru a 3 až čtyři stroužky
- česneku)
- ½ lžičky ajowanu
- ¼ nebo ½ lžičky červeného práškového chilli (s 1/2 lžičkou
- bude tikka už docela pálivá)
- ¼ lžičky garam masala
- špetka kurkumy
- 3-4 lžíce cizrnové mouky
- 1 lžíce oleje (budete ho potřebovat jen když budete houby
- grilovat nebo péct v troubě)
- sůl
- chaat masala na posypání
- koriandrová nať na ozdobu
- pár kapek citrónové šťávy a měsíčky citrónu k podávání
- 1 střední cibule, pokrájená na jemné plátky osolená a smíchaná
- s troškou citrónové šťávy jako příloha.
Postup
Recept je adaptací slavného rybího pokrmu amritsari maachli. Prodává se v pandžábských dhabas (jídelnách podél silnic).
V tomto receptu jsme houby grilovali, ale klidně je můžete také smažit. Stejně můžete marinovat i jinou zeleninu - brambory, lilky, květák nebo brokolici. Zkusit můžete také tofu nebo panýr.
Důkladně očistěte a osušte houby, upravte spodky nožiček, dejte je do mísy, přidejte všechno práškové koření, ajowan, sůl a olej, dobře promíchejte, nechte marinovat 20-25 minut.
Předehřejte troubu na 200 stupňů.
Přidejte k houbám mouku a dobře promíchejte, napíchejte na špejle nebo špízy. Pečte v troubě 25-30 minut, dokud houby nezměknou a nezezlátnou. Po 15-20 minutách pečení špízy jednou obraťte, aby se upekly rovnoměrně. Současně je můžete, pokud chcete, trošku postříkat olejem.
Hotovou tikku pokapejte citrónem, poprašte chaat masala a posypte koriandrovou natí. Podávejte teplou nebo studenou se zeleným chutney, roti, naan nebo jakýmkoli jiným chlebem.