Kristy Nguyen
RILLETTES NEBOLI VEPŘOVKA :-)
Svačinka před více než 10 roky z www.brydova.cz
Ingredience
- 1kg prorostlého bůčku (odpůrce tučného zklamu, ale bez toho tuku to nejde, pomazánka by nešla mazat)...
- 150ml bílého vína (případně vody)
- 15g soli
Postup
Když mi moje kamarádka Kamila dala krabičku s domácím Rillettes (čti rijet), netušila jsem oč jde... ale když jsem doma ochutnala, mé srdce zaplesalo... sice to bylo uvařené podle francouzkého receptu, ale chutnalo to skvěle - jako stará dobrá vepřovka (konzervované vepřové maso) za mých mladých časů... její krabička byla spořádána téměř na posezení a tak jsem se pustila do výroby vlastní....
Kromě pomalého hrnce, který tu hraje významnou roli, budete potřebovat
1kg prorostlého bůčku (odpůrce tučného zklamu, ale bez toho tuku to nejde, pomazánka by nešla mazat)...
150ml bílého vína (případně vody)
15g soli
Bůček nakrájejte na kostičky cca 1,5x1,5cm nebo klidně i menší.
Dejte do pomalého hrnce, promíchejte se solí (jsou to cca dvě rovné kávové lžičky, ale lepší je si to odvážit) a zalijte vínem... já to popletla a zalila sektem, ale nic se nestalo....
Na radu Kamily jsem přidala i půl lžičky kmínu.
Pomalte na nižší stupeň cca 10 hodin.
Maso se poté rozpadá, pomožte mu a rozmačkejte jej vidličkou.
Nalijte do misek nebo krabiček s víčkem a dejte do lednice.
Druhý den podávejte namazané na pečivu... já k tomu přikusuji kyselou okurku, manžel si hojně zasypává cibulí... prostě každý jak má rád :-))
Výborná je i s čerstvými rajčaty....
foto: Vladka Evelyn Tabakova
Varianta pro ty, kteří nemají pomalý hrnec od Evelyn:
ja to vcera delala v troube na nejakych 140-150 st sedm hodin, soupla do pekace, prikryla alobalem, at se to nevyparuje a nechala to bez povsimnuti, asi dvakrat jsem na to behem tech sedmi hodin koukla a protoze maso zacalo chytat barvu, zalila jsem tochu vodou a dala prikryte zpet, zadne michani nic. Vysledek je srovnatelny, tudiz moooc dobrej. :D
Komentáře
avatar eva tanzi kočí 0
to je luxusní !!!!!!!!! a já mám na to hlad :)
avatar Ester 0
skvělý typ od paní Brýdové!vína může být i 1/2 litru,snítka rozmarýnu dodá luxusní vůni,a pak stačí 4 hod.dusit,výborný dárek pro dědečky,tátínky ale dámy,neznám nikoho komu by nechutnaly tyto francouzské škvarky :-)
avatar MARTINA 0
DOBRY VECER. TY TO FRANCOUSKE SKVARECKY DELLAM VE VELKEM JEN TAM JESTE PRIDAVAM TROCHU PLECKA ,CIBILI A KLIDNE PRIDEJTE PEPR A TROCHU PROVENSALSKEHO KORENI. VARIM V LITINOVEM HRNCI NA MIRNEM OHNI 4 HODINKY A UZASNA TO VEC. PORAD JE TOHO MALO. KAMARADI SI MYSLI ZE JIM TO BUDU VARIT PORAT. . TAK JEN DOBROUCHUT.
avatar Petra 0
To vypadá úžasně, ale jak to udělat když nemám pomalý hrnec?? Poraďte prosím.
avatar oldsoft 0
Hotovo. Fotodokumentace zde: http://www.oldsoft.bloguje.cz/918981-rillettes-laho da-z-bucku.php
avatar oldsoft 0
* v odkazu není mezera, vložil ji systém.
avatar Karotka 0
Je k tomu opravdu nutný pomalý hrnec? (:
avatar Monika Brýdová 0
jde to i v troubě... zkoušela to Evelyn, vložím do článku její postřeh
avatar Celmanová 0
Používáte vždy to bílé víno?
avatar Monika Brýdová 0
když nemám otevřené a nechci otevírat, protože bych ho nedopila, tak jen vodu...
avatar Bali 0
jde to i bez PH i bez trouby ;-)
http://olivovakucharka.webgarden.cz/maso/rillettes-de-co nnerre-rijet-d.html
avatar Monika Brýdová 0
jj, jde - mám to v článku jako zkušenost od Evelyn :-)
avatar Suzanka 0
tak kvůli tomudle bych i koupi pomalého hrnce zvažovala....
avatar miamiarts9 0
Ahojky všem, vařím v pomalém hrnci dle receptu a chlapci mi můžou urvat ruce.... jeden jezdí kamionem a druhý pracuje v Německu, takže jim to dáváme s dcerou sebou a jsou velice spokojení...
avatar miamiarts9 0
Jo a náš nejmenší - 22 měsíců, tak ten si také pomlaskává - ňam ňam... prostě ošidit se nenechá....
avatar Jarmila 0
muzu se zeptat jestli se to da uvarir i v tlakovem hrnci? Jarmila
avatar Pomaláč 0
Taky dělám rilletes v pomalém hrnci, jde to samozřejmě i bez něj. Všem návštěvám chutná.
http://www.pomaly-hrnec.eu/topic15-rillettes.html
avatar Kudrnka 0
O víkendu jsem poprvé vařila domácí vepřovku a dneska jsme ji ochutnali a ... pěkně jsme si pomlaskávali :-). Díky za skvělý typ !!!
avatar Petra Roubalova 0
Dobry den, tak to varim v cervenem litinovem hrnci, da se pouzit jako pomalacek, delala jsem to asi 2,5 hodiny a stacilo to. Je to vynikajici. Dnes delam znovu. Diky za inspiraci. Hezky den Petra Roubalova
Neděle 05 Květen 2013, 16:34 Reagovat
avatar lada 0
dobrý večer paní brýdová, ráda bych si rillets zasterilizoval. na kolik stupnů a na jak dlouho to mám sterilizovat děkuji
avatar Eva 0
Dobrý večer,tak jsem také udělala vepřovku a je to ňamka,v pomaláči si toho nemusím všímat,dala jsem to pomalit na noc a ráno bylo hotovo.Díky za recept!