Kristy Nguyen
Boršč
Polévky před více než 10 roky z www.kitchenette.cz
Ingredience
- 300 g hovězího masa (např. kližka)
- 200 g jehněčího masa
- 200 g vepřového masa
- trochu másla nebo olivového oleje pod maso
- 1 větší mrkev
- 1 petržel
- 1/4 celerové bulvy
- 1 velká červená řepa
- 1 větší cibule
- 1/2 hlávky bílého zelí
- 4 rajčata (nebo protlak)
- sůl
- pepř
- 2 bobkové listy
- 6-10 kuliček nového koření
- 1 citrón nebo vinný ocet na dochucení
- cukr
- zakysaná smetana na servírování
Postup
Maso osolte, opepřete a zprudka osmažte ze všech stran, zalijte vodou a pomalu vařte do měkka. Pravděpodobně jehněčí a vepřové bude měkčí dříve, než hovězí, tak je třeba občas zkontrolovat hrnec a vyjmout hotové kusy.. (záleží z jakých kousků masa boršč vaříte)
Po uvaření sceďte vývar (ideálně přes namočené pláténko, ale není nutné), maso pokrájejte na 1,5-2 cm kusy.
V hrnci orestujte cibulku krájenou najemno, přidejte mrkev, petržel, celer , vše nakrájené jako do polévky, ještě chvíli restujte a zalijte vývarem z masa, přidejte na nudličky zelí, řepu a rajčata na kostičky, koření (můžete si udělat na bobkový list a nové koření gázový pytlíček, usnadní vám to servírování bez kuliček a lístečků).
Takto jemně vařte cca 10 minut (dokud není zelenina měkká), přidejte maso, dochuťte vinným octem nebo citrónem, doslaďte, dosolte, …
Někdo boršč lehce dohušťuje jíškou, nebo přidá do základu 2-3 brambory, které se rozvaří a také lehce zahustí.
Servírujte se lžící kyselé smetany.