JUST SPICE
MRKVOVÁ POLÉVKA S BYLINKOVÝMI CHAPONY A JOGURTEM
POSBÍRANO CESTOU před více než 10 roky
Ingredience
- · 30 g pokrájeného másla
- · ½ nahrubo pokrájené cibule
- · 1½ lžičky koriandrových semínek podrcených v hmoždíři
- · ½ lžičky sladké papriky
- · 600 g očištěné mrkve na větší kousky
- · 1 litr (4 šálky) kuřecího vývaru
- K podávání:
- · co nejlepší jogurt, klidně zkuste i ovčí
- · ½ natrhaných bylinek (máta, kerblík, koriandr, hladkolistá
- petržel
- · ½ pažitky na 5 cm kousky
- Na česnekovo-bylinkové chapony
- · 200 g bagety pokrájené na větší krutony
- · 250 ml (1 šálek) olivového oleje
- · ¼ šálku směsi hladkolisté petržele a bazalky nahrubo
- pokrájené
- · 2 podrcené stroužky česneku
Postup
Voňavá polévka s bylinkovými chapony, což je robustnější varianta krutonů. Čím sladší mrkev použijete, tím lepší polévka bude.
V kastrolu rozpusťte máslo, přidejte cibuli, koriandrová semínka a papriku. Smažte pomalu 5-10 min, až cibule změkne. Přidejte mrkev, promíchejte. Osolte zlehka.
Přilijte kuřecí vývar, přiveďte k varu, ztlumte a vařte pomalu 20-30 min, dokud nebude mrkev měkká. Rozmixujte do hladka. Pokud bude polévka moc hustá, přidejte trochu vývaru. Dosolte, pokud bude potřeba.
Na chapony smíchejte kousky bagety s 80 ml olivového oleje, osolte a opepřete. Rozehřejte pánev na střední teplotu, přidejte chapony a smažte dozlatova 5-10 min. Mezitím smíchejte bylinky se zbylým olejem, přidejte do pánve a dobře promíchejte.
Rozdělte do misek, posypte chapony, pokapejte bylinkovým olejem z pánve, přidejte lžíci jogurtu a nasekané bylinky.