JUST SPICE
MRKVOVÝ KOLÁČ S PODMÁSLÍM A KOŘENĚNÝM KARAMELEM
NĚCO SLADKÉHO před více než 10 roky
Ingredience
- · 580 g krystalového cukru
- · 300 g másla pokrájeného na kousky
- · 300 g nahrubo postrouhané karotky
- · 8 karotek (raději menších) rozkrojených podélně na poloviny
- · 120 ml 30% smetany
- · 3 lžičky mleté skořice
- · 2 lžičky mletého zázvoru
- · 2 lžičky mletého muškátového oříšku
- · 4 vejce
- · 1 žloutek
- · 330 g hladké mouky
- · 3¼ lžičky prášku do pečiva
- · 150 ml podmáslí
- · Strouhaná kůra z 1 pomeranče a 1 citrónu
- Pekanová drobenka
- · 20 g tmavého cukru
- · 10 g hladké mouky
- · 10 g másla
- · 45 g nahrubo posekaných pekanových ořechů
- Pokud chcete, zvyšte množství koření podle vlastní chuti.
Postup
Předehřejte troubu na 180°C. V pánvi rozmíchejte 180g cukru a 40 ml vody. Zahřívejte a míchejte, dokud nevznikne světlý karamel. Opatrně vmíchejte 260g másla – nepoprskejte se, pálí to . Vmíchejte strouhanou mrkev a pomaličku opékejte 15 min. Nechte zchladnout.
Smíchejte v pánvi 220g pískového cukru a 50 ml vody a vařte dokud nevznikne tmavý karamel. Opatrně vmíchejte zbylé máslo a ještě 50 ml vody. Přidejte překrájené karotky a vařte do měkka (4-5min). Vyndejte děrovanou naběračkou. Nechte vychladnout. Do zbylého krému vmíchejte smetanu a polovinu koření a odložte stranou. Krém ohřejte na mírném ohni až před podáváním.
Na pekanovou drobenku smíchejte přísady v misce cukama a odložte.
Prošlehejte metlou mixéru vejce, žloutek a zbylý cukr do dokud krém nezbělá. Prosijte do vajec mouku, přidejte prášek do pečiva a zbylé koření. Promíchejte, přidejte podmáslí, kůru z citrónu i pomeranče a strouhanou mrkev. 22 cm koláčovou formu vymažte máslem, vyložte pečícím papírem. Vlijte těsto, urovnejte povrch. Do hvězdice poklaďte rozpůlenýcmi karotkami a posypte pekanovou drobenkou. Pečte 1 – 1 ¼ hodiny, vyzkoušejte těsto špejlí.
Nechte 15 min chladnout, podávejte teplé, přelité horkým kořeněným karamelem.