JUST SPICE
SVATOJAKUBKY PO PROVENSÁLSKU
NAŠE FRANCIE před více než 10 roky
Ingredience
- 1/2 kila Svatojakubek
- sůl, čerstvě mletý pepř
- troška mouky na porášení
- 4 lžíce másla
- 1/2 šálku nasekaných šalotek
- 1 rozmačkaný stroužek česneku
- 1/4 šálku nasekané hladkolisté petržele
- 1/3 šálku suchého bílého vína (toho, co jste si vybrali k jídlu)
- 1 citron pokrájený va měsíčky
Postup
Nezabere to víc, něž čtvrt hodiny a potom už si jen otevřete nějaké jiskřivé bílé …
Lehce posolte a opepřete Svatojakubky a maličko poprašte moukou (oklepejte, co půjde).
Na velké pánvi rozehřejte na větším plameni 2 lžíce másla až začně bublat. Přidejte mušle v 1 (!) vrstvě. Opékejte, až začnou mírně hnědnout, otočte je a opečte z druhé strany. Celkem to zabere 3 až 4 minuty. Přidejte zbylé máslo, šalotky, česnek, petržel a opékejte ještě 2 minuty. Přilijte víno, povařte ještě minutku. Ochutnejte, dochuťte. Podávejte s dobrou bagetou, citronem na doladění chuti a nezapomeňte na to víno.