JUST SPICE
KEBABY S CUKETOVÝMI TZATZIKI A KOŘENÍM ZA‘ATAR
POSBÍRANO CESTOU před více než 10 roky
Ingredience
- · 1 ½ kg vepřové kýty na 2 cm kostky
- · šťáva z jednoho citrónu
- · 2 lžíce olivového oleje
- · 2 lžíce mletého římského kmínu
- · 2 lžíce sladké papriky
- · 2 lžíce sušeného oregána
- · 1 rozdrcený stroužek česneku
- · koření za’atar
- K podávání
- · měsíčky citrónu
- · hledkolistá petržel, koriandrová nať a máta
- · pita chléb
- Na tzatziki:
- · 600 g jogurtu řeckého typu
- · 3 nahrubo nastrouhané cukety
- · 2 rozmačkané stroužky česneku
- · šťáva z ½ citrónu
- Na nakládanou cibuli:
- · 250 ml bílého vinného octa
- · 100 g krystalového cukru
- · 4 červené cibule nakrájené na klínky
- · 1 lžíce pomerančové šťávy
- · 1 lžíce medu
Postup
Den předem vyklopte jogurt do cedníku vyloženého mušelínem nebo utěrkou a dejte do lednice. Z jogurtu odkape syrovátka a bude velmi hustý. Smíchejte s ostatními surovinami na tzatziki, dochuťte solí a vraťte do lednice než budete jídlo servírovat.
Namočte 12 špejlí na 30 minut do vody. Na každou napíchněte 6 kousků masa. Kebaby dejte do mísy nebo na hlubší plech a zalijte marinádou smíchanou ze všech ostatních ingrediencí kromě koření za’atar. Nechte marinovat alespoň hodinu.
Na nakládanou cibuli přiveďte k varu ocet s cukrem a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Nechte vychladnout a smíchejte s ostatními surovinami. Odložte stranou a nechte odpočinout, aby se chutě propojily.
Rozehřejte pánev nebo gril a opékejte kebaby pomalu dokud nejsou zlatavé a propečené . Pitu zabalte do alobalu a prohřejte v troubě (nebo na grilu).
Hotové kebaby podívejte posypané kořením za’atar s tzatziki, pitou a marinovanou cibulí.