Kristýna Žďárská
Hrnkový cuketový perník
Zdravé sladkosti před více než 10 roky z www.kitchenette.cz
Ingredience
- 1 hrnek / 130 g žitné celozrnné mouky
- 2 hrnky / 260 g pšeničné celozrnné mouky
- 1 hrnek / 250 g třtinového cukru
- 3/4 hrnku rostlinného oleje
- 3 vejce
- 3 hrnky / 700 g jemně strouhané cukety
- 1 lžička sody na pečení
- 1 prášek do pečiva
- 2-3 lžíce pravého kakaa
- vanilka (extrakt, semínka, vanilkový cukr)
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička mletého nového koření
- 1-2 lžičky mletého zázvoru
- 1 lžička mletého kardamonu
- špetka soli
- kůra z jednoho bio citrónu
- 2-3 lžíce chia semínek (Nejsou nutné, přidávám je, nebo i jiná semínka, pro jejich bohatost na vitamíny a aminokyseliny.)
Postup
1. Předehřejte troubu na 160°C horkovzdušnou. Na pečení můžete použít velký plech nebo třeba dvě formy na biskupský chlebíček, jen doba pečení bude o trošku delší. Plech si vymažte nebo vyložte pečícím papírem.
2. Nastrouhejte cuketu na jemném struhadle. Šťávu, kterou pustí, neslévejte. V tomto receptu využijete cuketu úplně celou. Přidejte vejce, olej, semínka, citrónovou kůru a dobře promíchejte.
3. V druhé míse smíchejte všechny zbývající “suché” ingredience. Nyní můžete propojit obě směsi a vzniklé těsto dát rovnou na plech a do předehřáté trouby.
Pečte 20-25 minut, záleží na formě, kterou použijete. Otestujte špejlí, nemělo by na ní zůstávat tekuté těsto, ale zároveň se vždy snažím, aby koláč nebyl vysušený.