Sfinga
Čokoládový cheesecake
Moučníky před asi 11 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 125 g dietních sucharů/sušenek
- 60 g másla
- 1 lžička kakaa holandského typu + ½ lžičky na náplň
- 175 g čokolády na vaření
- 500 g čerstvého krémového sýra (třeba Philadelphia)
- 150 g krupicového cukru
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- 3 vejce + 3 žloutky navíc
- 150 ml zakysané smetany
- 75 g hořké čokolády
- 125 ml 30% smetany
- 1 lžička zlatého sirupu (nebo medu)
Postup
Příprava jídla
Rozdrťte suchary a spojte je s máslem a lžičkou kakaa na kompaktní hmotu. Pokryjte směsí dno 23cm formy na dort a dejte ji do mrazáku. Troubu zapněte na 180 °C. Ve vodní lázni či v mikrovlnce rozpusťte čokoládu. Smíchejte sýr, cukr, kukuřičný škrob, vejce, žloutky a zakysanou smetanu. Nakonec přidejte ½ lžičky kakaa rozmíchaného ve lžíci vody a rozpuštěnou čokoládu. Formu vyndejte z mrazáku a dno a boky obalte hliníkovou fólií tak, aby se do ní nedostala voda. Vlijte náplň a postavte formu do pekáčku. Do něj nalijte vařící vodu tak, aby sahala do poloviny výšky formy na dort. Pečte 45–60 minut. Dort poté nechte vychladnout, nejlépe přes noc v lednici.
Čokoládu, smetanu a zlatý sirup prohřívejte tak dlouho, dokud se všechny přísady nespojí. Nechte trochu vychladnout a vzniklou polevou přelévejte dort.
Jiný recept na cheesecake po česku naleznete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.