Pipi
Linecké cukroví žitné a bezlepkové
Pipininy zákusky před více než 10 roky z leblogdepipi.blog.cz
Ingredience
- Linecké hvězdičky s žitnou moukou
- 100g celozrnné žitné mouky, jemně mleté
- 100g hladké pšeničné/špaldové mouky + další na pomoučení
- 170g másla
- 50-100g sirupu z agáve/nebo cukru, chcete-li mít cukroví trvanlivější/ (osobně používám 50g sirupu, ale jste-li zvyklí na cukr, raději dávku sladidla zdvojnásobte)
- 2 žloutky
- kůra z jednoho citronu
- rybízová marmeláda na slepování
Postup
Ze všech surovin vypracujte těsto. Autorky receptů doporučují nedříve utřít máslo se žloutky a cukrem a poté vmíchat mouku a citronovou kůru. Osobně jsem navyklá nejdříve zapracovat máslo do mouky jako na strouhanku a poté vmíchat zbytek surovin. Máslo by mělo být řádně vychlazené a těsto zpracujte rychle, aby se zbytečně nezahřívalo. Zabalte jej do fólie a nechte přes noc odpočinout.
Druhý den si rozehřejte horkovzdušnou troubu na 180 stupňů. Na válu či pracovní ploše rozválejte těsto na tloušťku půl centimetru a vykrajujte drobné tvary. Pečte 5-6 minut dozlatova a poslední minuty cukroví pečlivě hlídejte, aby se nespálilo.
Nechte zcela vychladnout a poté chcete-li, můžete cukroví slepovat marmeládou. Hotové cukroví zavřete do vzduchotěsné krabičky, uložte do chladu a neobsahuje-li cukr, spotřebujte jej do týdne. Zdravé cukroví vyndávejte vždy jen v rozumném množství na servírovací podnos, zbytek pečiva skladujte v chladu. Množství vychází na asi 20 slepovaných kousků.