www.delibety.com
Kitchenette - Kachní terina
Predkrm před asi 11 roky z www.kitchenette.cz
Ingredience
- 400 g kachních jater
- 300 ml mléka
- 2 kachní stehna, vykostěná
- 8 kuliček jalovce
- 2 bobkové listy
- špetka muškátového oříšku
- 30 ml koňaku nebo brandy
- 2 dcl bílého portského vína
- 6 snítek tymiánu, použijte jen lístečky
- 1 střední cibule, krájená na kostičky
- 1 polévková lžíce panenského olivového oleje
- 100 ml smetany na šlehání
- mořská sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup
1. Kachní játra omyjte studenou vodou, odblaňte a namočená do mléka nechte do druhého dne v chladu.
2. Připravte si marinádu z koňaku, vína, tymiánu, bobkového listu, muškátového oříšku, jalovce a bobkového listu, osolte, opepřete a pokrájené stehenní maso včetně kůže na kousky nechte marinovat v tomto nálevu do druhého dne v chladu.
3. Sceďte játra, přidejte je k masu a nechte marinovat společně ještě jeden den.
4. Předehřejte troubu na 180°C spolu s velkým hrncem (například litinovým). Připravte si dostatek vroucí vody. Z marinády odstraňte bobkový list a jalovec.
5. Na oleji si orestujte cibulku do měkka, přidejte polovinu jater a ještě krátce restujte na středním ohni. ( Játra mohou být uvnitř ještě růžová.)
6. Všechno maso včetně orestovaných jater s cibulkou nechte dvakrát projít mlýnkem na maso. Směs šlehejte v robotu (může být ruční mixér) a postupně přidávejte smetanu. Teď vše ochutnejte a popřípadě dochuťte, dosolte a opepřete.
7. Touto směsí naplňte formu (může být skleněná, litinová, něco á la srnčí hřbet, …), náplň trochu sklepejte, uzavřete nebo zakryjte alobalem s malým otvorem, aby unikala pára a vložte do předem rozpáleného hrnce, který naplníte do 2/3 výšky vaší paštikové formy vroucí vodou.
8. Takto pečte při 180°C 1,5 hodiny. Vyjměte z vodní lázně a vychladnutou paštiku zatižte a nechte alespoň 12 hodin odležet v lednici. (Pro zatížení použijte vrstvu fólie, alobalu či pečícího papíru a například konzervu nebo balení fazolí, rýže, …)
9. Tradááá, můžete servírovat s čerstvým chlebem, kyselou zavařeninou, ovocným čatní nebo například s višňovou či brusinkovou marmeládou.