Klára Pešková Janečko
Pouštní růže -Gurmánka
Sladké před více než 10 roky z www.gurmanka.cz
Ingredience
- POUŠTNÍ RŮŽE – jsou delikátně křupavé sušenky, které pravé pouštní růže v mnohém připomínají. Mají krásnou barvu s odlesky zlatého pouštního písku a v ústech křupou lépe než písek pod nohama. Letos jsem ke klasickým vánočním dobrotám přidala i tyhle voňavé sušenky, které většinou peču během roku jen tak ke kafíčku.
- 180 g másla
- 130 g hladké mouky
- 120 g mletých mandlí
- 150 g krystalového cukru ( ½ bílý a ½ tmavý)
- ¾ prášku do pečiva
- špetka soli
- 1 celé vejce + 1 žloutek
- 100 g kukuřičných vloček (cornflakes)
- kukuřičné vločky na obalení
Postup
Do misky vložíme máslo, předem nakrájené na menší kostičky a necháme změknout při pokojové teplotě. Přidáme cukr, vejce, mandle, prosátou mouku s práškem do pečiva a podrcené kukuřičné vločky. Vypracujeme těsto, které necháme cca 1 hodinu odpočinout v chladu. Poté z těsta vytvarujeme malé kuličky, které obalíme v kukuřičných vločkách, dobře je přitiskneme a klademe na plech předem vyložený pečicím papírem v dostatečné vzdálenosti od sebe, protože pečením se trochu rozšíří a utvoří se z nich placičky.
Vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme cca 12 minut. Poté plech vyjmeme a pokud je potřeba, placičky trochu zformujeme a 5 minut dopečeme. Po upečení necháme vychladnout. Zvláštního efektu dosáhneme posypáním moučkovým cukrem.
Nechte se krásou pouštních růží okouzlit třeba letos o Vánocích.
Tyhle sušenky inspirované Saharou se snesou nejen s dobrou kávou, ale i s dobrou hudbou. V tomto případě je volba jasná. Jestliže mineralogy nepřestávají udivovat zkaměněné krystaly navrstvené do podoby pouštní růže, tak pro Stinga se stala tajemná pouštní květina motivem pro fascinující píseň. Berte ji jako recept na dokonalou pohodu a harmonii, která doplní krásu právě upečených sušenek. Smíchejte tóny hudby se sladkou vůní právě upečeného pečiva. Právě jste vyrobili parfém domácí pohody. Pouštní růže má v každém skupenství něco do sebe :-)