Klára Pešková Janečko
Vánoční štóla tvarohová - Gurmánka
Sladké před více než 10 roky z www.gurmanka.cz
Ingredience
- Když péct vánoční štólu na poslední chvíli, je nutno vsadit na variantu tvarohovou. Oproti klasické máslové štóle snení nutno nechávat ji dlouhou dobu odležet. Výhodou je, že tvarohovou štólu můžeme nakrojit hned po vytažení z trouby. Tahle vánoční pohodová záležitost, komplet příprava i s pečením, nám nezabere víc času než pouhou jednu hodinu. Při přípravě nikde nečíhají žádné nástrahy, tak je docela jisté, že tahle štóla se povede na výtečnou.
- 500 g hladké mouky
- špetka soli
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 2 vanilkové cukry
- 180 g cukru krupice
- 150 g měkkého másla
- 100 g jemně nastrouhaných mandlí
- z 1 citrónu nastrouhaná kůra
- 2 vejce
- 250 g měkkého tvarohu, polotučného
- 50 g kandovaného ovoce
- 50 g rozinek
- 20 g rozpuštěného másla na závěrečné potření
- 5 polévkových lžic moučkového cukru na finální posypání
Postup
V míse na zadělávání těsta promícháme mouku s kypřícím práškem do pečiva, vanilkovým cukrem, špetkou soli a jemně nastrouhanými mandličkami. V jiné míse utřeme změklé máslo s krupicovým cukrem do pěny, přidáme vejce, tvaroh, rozinky, nasekané oříšky, kandované ovoce podle chuti a ze všech surovin vypracujeme na vále pružné nelepivé těsto, ze kterého vytvarujeme klasický tvar štóly.
Pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem v předehřáté troubě na 160 °C. V horkovzdušné troubě budeme potřebovat na správné propečení cca 45 minut.
V teplé troubě necháme pár minut dojít a ihned po vytažení ještě teplou štólu polijeme rozpuštěným máslem.
Ihned na to bohatě zasypeme moučkovým cukrem s vanilkou. Necháme zvolna prochladnout. Pokud ji nebudeme jíst hned, můžeme ji pár dnů uchovat zabalenou v alobalu nebo potravinové fólii. Balíme ji až tehdy, když důkladně vychladne. Tvarohová štóla je příjemně vláčná, proto má šanci si vás získat hned po prvním soustu.