Kateřina Mikešová
Opékaný bílý sýr s pikantním kuskusem
Obědy před asi 11 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 2 brokolice
- 2 hrsti sladkého hrášku
- 350 g kuskusu
- po 1 lžičce skořice, kmínu a koriandru
- 600 ml horkého vývaru z kostky
- 2 hrsti rozpůlených třešňových rajčátek
- 500 g pevného bílého sýra typu Jadel či Vezír
- šťávu z jednoho citronu
- olivový olej na zakapání
- hrst nasekaných lístků koriandru
Postup
Příprava jídla
1. Brokolici rozdělte na drobné růžičky, stonek na větší kousky. Vše povařte nejlépe v páře, zhruba šest minut. Poté přidejte hrášek a ,pařte‘ ještě dvě minuty. Pokud vaříte ve vroucí vodě, zeleninu důkladně sceďte.
2. Mezitím smíchejte v míse kuskus s kořením a vše přelijte vroucím vývarem. Přikryjte a nechte pět minut stát.
3. Rozpalte nepřilnavou pánev nebo gril. Sýr nakrájejte na plátky a rychle opečte, zhruba dvě minuty po každé straně, aby dostal barvu.
4. Do kuskusu zamíchejte brokolici, hrášek a rajčata s citronovou šťávou, olejem a koriandrem. Rozdělte na talíře a navrch položte plátky sýra.
Báječné obměny:
■ Pokud nejste zrovna ctiteli koriandru, vyměňte ho za čerstvou petrželku.
■ Zbylý kuskus vám poslouží druhý den jako skvělá svačina nebo oběd. Můžete si ho ohřát, ale dobře chutná i studený.