Jaruna
Sushi
Asie před více než 10 roky z www.chutastyl.cz
Ingredience
- voda
- rýže
- ocet rýžový
- sůl
- cukr
- řasy mořské
- losos
- krabí tyčinky
- avokádo
- tuňák
- krevety
- pažitka
- sójová omáčka
- wasabi
- zázvor
- ředkev červená
Postup
Nejdříve připravíme rýži. Nasypeme ji do síta a vícekrát ji propláchneme studenou vodou, dokud z rýže neodtéká čirá voda. Rýži necháme odkapat, pak ji nasypeme do kastrolu, zalijeme 2,6 dl vody, přivedeme pod pokličkou zprudka k varu a na středním ohni vaříme, dokud v hrnci nezbude žádná voda. Rýži necháme chladnout asi 15 minut v otevřeném hrnci a mezitím krátce svaříme rýžový ocet se solí a cukrem. Vychladlou rýži přesypeme do dřevěné nebo keramické mísy vypláchnuté vodou a pečlivě promícháme se svařeným octem.
Z avokáda odstraníme pecku a slupku a dužninu nakrájíme na hranolky. Rybí maso a krabí tyčinky nakrájíme na proužky. Na Maki Sushi položíme řasu nori na vhodnou podložku (nejlépe bambusovou) a rozložíme na ni rovnoměrně vrstvu připravené rýže. U horního (vzdálenějšího) okraje necháme asi 1,5 cm volný pruh.
Vodorovně vytvoříme v rýži prsty rýhu pro náplň, potřeme ji lehce wasabi pastou a rozložíme do ní hranolky avokáda a proužky ryby nebo krabích tyčinek. Pomocí bambusové podložky a prstů obou rukou, kterými přitlačujeme suroviny k rýži, opatrně zatáčíme rolku směrem od spodního okraje podložky k hornímu.
Hotové sushi na koncích dobře stiskneme a ostrým nožem nakrájíme na stejnoměrné rolky. Na Nigiri Sushi utvoříme ze zbylé rýže rukama několik stejných malých válečků a na každý položíme krevetu nebo proužek ryby. Plátek řasy nori rozstříháme nůžkami na proužky široké 1 cm. Obložené válečky rýže obtočíme proužkem řasy nebo stonkem pažitky a konce slepíme dvěma rozmáčknutými zrnky rýže. Sushi podáváme s nakládaným zázvorem a ředkví, pastou wasabi a sójovou omáčkou, do které sushi namáčíme.