www.delibety.com
Miso polievka
Japonská kuchyňa před více než 10 roky z kitchenette.cz
Ingredience
- 130 g tofu
- 400 ml dashi, vegetariáni použijí vývar zeleninový
- 2 lžíce miso pasty
- 2 jarní cibulky
- 1 g sušené wakame řasy
- (Volitelné ingredience: 1 ředkvička, klíčky třeba alfafla, cukrový hrášek, pórek, 2 sušené nebo čerstvé houby shitake, popř. nameko)
Postup
Namočíme řasy (popř. houby) na 10 minut do vody (400 ml), pokrájíme si tofu na kostičky cca 1 cm, jarní cibulku na jemná kolečka i další volitelné druhy zeleniny, pokud chcete použít.
Řasy scedíme přičemž vodu z nich použijeme do hrnce na polévku. Wakame pokrájíme na menší kousky. Do polévky přidáme dashi no moto, řasy, (houby), tofu a krátce prohřejeme hlavně aby tofu převzalo chuť.
Mezitím si odebereme trochu vývaru do misky a rozmícháme v něm miso pastu, odstavíme hrnec z ohně a jemně vmícháme rozpuštěnou miso. Neměla by projít varem, aby se neznehodnotili živé enzymy. Polévku nalijeme do mističek a posypeme jarní cibulkou (popř. další zeleninou a klíčky).