Jaruna
Teplý čočkový salát
Saláty před více než 10 roky z www.chutastyl.cz
Ingredience
- pstruh
- čočka
- smetana zakysaná
- řepa červená
- celer řapíkatý
- fenykl
- brokolice
- vývar
- smetana na šlehání
- olej olivový
- pepř bílý
- sůl
- kopr
Postup
Čočku propláchneme studenou vodou, zalijeme vodou a necháme asi 2 hodiny nabobtnat. Řepu oloupeme a v malém kastrůlku uvaříme v osolené vodě téměř doměkka.
Čočku uvaříme ve vodě do poloměkka a mezitím v hluboké pánvi zahřejeme polovinu oleje, přidáme očištěný a na kostičky nakrájený fenykl a plátky celeru, promícháme, osolíme, opepříme a zalijeme vývarem. Když se zelenina začne vařit, přidáme uvařenou scezenou čočku a obě promíchané smetany a zvolna vaříme, dokud směs nezhoustne. Vmícháme scezenou a na kostičky nakrájenou řepu a vše společně za občasného míchání dusíme doměkka. Na závěr přimícháme růžičky brokolice, necháme přejít varem a podle chuti přisolíme.
Filátka pstruha opečeme z obou stran na zbylém oleji a osolíme je.
Teplý salát rozdělíme do misek nebo talířů, doplníme ho kousky pstruha a ozdobíme koprem. Podáváme ihned.