Miroslava Stravová
Citrónový koláč CAPRI
Sladké před více než 10 roky z www.laskominyodmaryny.cz
Ingredience
- Svěží citronový koláč podle Sophie Dahl.
- Suroviny
- 150 g másla
- 225 g krupicového cukru
- 6 vajec
- 4 citrony
- 300 g blanšírovaných mandlí nebo mandlové moučky
- 65 g bramborového škrobu
- 50 g hladké mouky
- špetka soli
- Citrony použijeme nevoskované, pokud máte jen voskované, je potřeba je předem připravit, abychom mohli použít jejich kůru. Citrony dobře odrhneme kartáčkem, vložíme je do misky nebo hrnku, zalijeme je vařící vodou a necháme je takto chvilku stát, než vodu slijeme. Přelití vařící vodou zopakujemem ještě dvakrát. Citrony osušíme a ostrouháme z nich kůru na jemném struhadle. Vymačkáme z nich šťávu, té budeme potřebovat 200 ml.
- Dno i boky dortové formy o ∅ 23 cm vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Já jsem použila vyšší formu o ∅ 18 cm.
Postup
Mandle pomeleme na jemno. Mouku prosijeme se škrobovou moučkou a promícháme ji s mandlemi. Vejce si rozdělíme na žloutky a bílky.
Máslo utřeme s cukrem do pěny (cca 10 minut), postupně vždy po jednom vetřeme do pěny žloutky a na závěr zašleháme citronovou kůru a šťávu, vznikne řídký krém. Zvlášť vyšleháme bílky se špetkou soli na pevný sníh. Sníh spolu s mandlemi, moukou a škrobem zamícháme do krému. Těsto nalijeme do dortové formy a na povrchu uhladíme.
Nejdříve pečeme 10 minut v troubě vyhřáté na 200°C s ventilátorem, poté teplotu snížíme na 160°C a pečeme dalších 35 až 40 minut. Zda je těsto upečené, zjistíme zapíchnutím špejle, pokud zůstane čistá, je hotovo. Koláč necháme vychladnout na roštu. Podáváme pocukrovaný moučkovým cukrem. Pokud máte granulovaný nerozpustný cukr, můžete jim posypat koláč po prvních 10 minutách pečení.