Jana Bodková
“Tvarohovo” jablečný páj
Koláč před asi 11 roky z www.jimejinak.cz
Ingredience
- 1 šálek na jemno umletých mandlí
- 1 šálek jemně mleté celozrnné špaldové mouky
- špetka soli
- půl šálku sezamového, nebo jiného panenského oleje
- voda dle potřeby asi 1-3 lžíce (záleží, jak saje mouka)
- 2 balíčky bílého tofu (asi 400g celkem)
- půl deci jablečného koncentrátu + 2 deci vody (nebo 2,5 dcl jablečného moštu)
- 4 středně velká jablka
- 1 šálek nahrubo umletých vlašských ořechů (mohou být i mandle)
- 3/4 šálku hrozinek
- 2 lžíce agaru (ze sáčku)
- 1 lžíce sladěnky
- půl lžičky skořice
- špetka soli
Postup
Hrozně ráda peču a baví mě vymýšlet úplně nové kombinace zdravých dezertů a koláčů. A protože dozrávají jablka, byla pro mě výzva vymyslet něco dobrého právě z nich. Myslím, že jablečná série bude ještě pokračovat a tohle je první z nich. Opět mlsáme bez cukru, bílé mouky, vajec, mléka, tvarohu či smetany.
Ingredience na těsto pro formu o průměru asi 26cm.
Všechny uvedené ingredience na těsto (mouku, mleté mandle, sůl, olej) smícháme v míse a opatrně přidáme po lžících vodu. Měla by vzniknout spíše drobenka, která ale drží pohromadě, když ji zmáčknete, než vláčné těsto. Drobenku vysypejte na dno formy na dort, nebo zapékací mísy a nejdřív pomocí prstů vytvořte = uplácejte okraje formy do výšky asi 5cm, pak zbytek rovnoměrně rozsypejte po dně a pomocí dlaně uplácejte dno. Forma by měla být rovnoměrně pokrytá těstem, které by mělo v pohodě držet. Pokud se vám těsto stále drobí, přidejte trochu vody. Předehřejte troubu na 170′C.
Hrozinky zalijte horkou vodou a nechte je nabobtnat. Oloupejte jablka a zbavte je jadřinců. Do hrnce nalijte 0,5 dcl jablečného koncentrátu a 2 dcl vody, přidejte bílé tofu nakrájené na větší kostky, půlku oloupaných jablek nakrájených na kostky a polovinu namočených a slitých hrozinek. Vařte 10-15 minut.
Mezitím nastrouhejte druhou polovinu jablek na hrubo, přidejte skořici, na hrubo umleté vlašské ořechy, špetku soli a druhou půlku slitých hrozinek. Důkladně promíchejte.
Uvařené tofu s jablky rozmixujte tyčkovým mixérem dohladka a doslaďte pokud bude potřeba sladěnkou. Na závěr zamixujte do hmoty 2 polévkové lžíce práškového agaru. Směs nalijte na těsto a navrch posypejte posypkou z jablek, ořechů a hrozinek. Pečte v horkovzdušné troubě na 170′C 30 minut.
Obměna
Místo jablek můžete použít i hrušky, nebo švestky, či kombinaci více druhů ovoce.
Tento páj vydrží v lednici asi 3-4 dny.
Tento páj mohou trošku ochutnat děti od 1,5 roku. Od 2 let jim ho můžete příležitostně dát.