Jaruna
Polévka z dýně a červené čočky
Polívky před asi 11 roky z www.jimejinak.cz
Ingredience
- 1 větší cibule
- 1 mrkev
- asi půlka střední dýně = 2,5 hrnku nakrájené (nejlahodnější je hokaido)
- půl hrnku červené čočky
- olej asi 2 pol. lžíce
- sůl
- zeleninový vývar, nebo horká voda asi 1 litr
- sojová omáčka
- umeocet nebo jablečný ocet
- na dochucení šťáva se zázvoru- nemusí být
- na posypání čerstvé bylinky a pražená semínka slunečnice nebo dýně
Postup
Pokud potřebujete pořádně prohřát a máte ještě schovanou dýni, uvařte si tuto výbornou zimní verzi dýňové polévky.
Ohřejeme si zeleninový vývar , nebo dáme vařit do konvice vodu. Na dno hrnce dáme olej, přidáme nakrájenou cibuli a trochu soli. Necháme lehce zesklovatět a přidáme nakrájeno mrkev a dvě minuty restujeme. Zalijeme horkým vývarem, nebo vodou a přidáme dýni nakrájenou na kusy a propláchnutou červenou čočku. Vaříme asi 20 minut do změknutí zeleniny. Na závěr polévku odstavíme a rozmixujeme mixovací tyčinkou do hladka. Dochutíme umeoctem, pokud je málo slaná, použijte trochu sójové omáčky, nebo miso pasty. Do hotové polévky je výborná šťáva ze zázvoru. Stačí nastrouhat asi 3cm zázvoru nahrubo a pak vyždímat v pěsti přímo do polévky.
Podáváme posypané upraženými dýňovými, nebo jinými semínky a troškou petrželky.
Pokud vaříte zároveň pro dítě do roka, nepoužívejte sůl a když bude zelenina uvařená, odeberte pro dítě a buď jí pouze rozmačkejte vidličkou, nebo rozmixujte. Pro ostatní dosolte a ještě nechte polévku chvíli povařit, aby se sůl zabudovala do zeleniny a neškodila nám. Pak dochutíte misem, umeoctem a zázvorem, pokud máte rádi lehce štiplavou chuť.
Polévka už může být lehce osolená. Pak pro děti odeberte a pro dospělé použijte ume ocet, sójovku a zázvorovou šťávu.
Mohou polévku už jíst s vámi, jen buďte opatrní se šťávou ze zázvoru.
Dýni nejdříve velkým nožem rozkrojte napůl, nejde to úplně dobře a pak pomocí lžíce vyberte měkký vnitřek, ten lze použít na vývar. Nakrájejte jí klidně na větší kusy, stejně se bude mixovat. Dýni není nutné loupat, zvlášť, pokud je mladá. Slupka se v pohodě rozvaří a následně rozmixuje. U starších kousků už je loupání potřeba.
Pokud by jste jí chtěli obzvlášť mít krémovou, přidejte 10 minut před koncem varu hrst ovesných vloček.