www.delibety.com
Jemná hlívová bramboračka
Polievky před více než 10 roky z mlsnakuchyne.blogspot.cz
Ingredience
- asi 200 g hlívy ústřičné, jednu malou cibuli, jednu větší bramboru, sůl, pepř, majoránku a sladkou papriku, kousek másla, asi 2 zarovnané lžíce hladké mouky, podle chuti trochu smetany na zjemnění a čerstvou petrželovou nať
Postup
Cibuli nakrájíme na drobno. V hrnci rozpustíme kousek másla a cibuli na něm orestujeme. Jakmile zesklovatí, přidáme hlívu nakrájenou na menší kousky, zlehka zaprášíme sladkou paprikou a opečeme. Poté zaprášíme trochou mouky, dobře promícháme a zalijeme asi 1,5 litru vody nebo vývaru.
Do polévky přidáme bramboru nakrájenou na menší kostky a koření (majoránku ovšem až nakonec, jakmile je polévka už téměř hotová). Kdo chce, může přidat i česnek. Vaříme asi 30 minut (důležité je, aby brambory změkly).
Na závěr přidáme špetku majoránky a kdo chce, může přidat na zjemnění trochu smetany (se smetanou a majoránkou však už polévku nevaříme). Na talířku ozdobíme trochou čerstvé petrželky.