Hany
ČOKOLÁDOVO-CITRÓNOVÝ MERINGUE
Sweet před více než 10 roky z www.kitchenette.cz
Ingredience
- 6 bílků
- špetka soli
- 300 g třtinového moučkového cukru
- 2 lžíce pravého kakaa
- 2 lžíce redukce z balzamika
- Pařížská šlehačka z 1l smetany
- Citrónový krém ze 6ti žloutků
Postup
1. Předehřejte troubu na 200°C.
2. Ve velké (odmaštěné) míse ušlehejte 6 bílků se špetkou soli, ta vám pomůže vytvořit pevný sníh. Je dobré ho nepřešlehat. Když je pevný a krémový, po lžících přidávejte moučkový cukr. (Kupuji třtinový krupicový a pomocí robotu s noži nebo tyčového mixéru, vyrábím cukr moučka.)
Ještě šlehejte pár minut, dokud se cukr nepropojí se sněhem a nevytvoří hladkou, ale hustou, lesklou a krémovou hmotu.
3. Přidejte kakao, balzamiko a lehce, krátce vmíchejte lžící, tak aby vzniklo mramorování.
Připravte si 2 plechy vyložené pergamenovým papírem, na každý si podle talířku nebo misky obkreslete kruh, který vám usnadní formování 4 symetrických pusinek. (cca 15-20 cm velký, tak, aby se vešly dva kruhy na jeden plech, myslete na to, že se trochu zvětší)
4. Rozdělte sníh na 4 hromádky, do středu každého kruhu jednu a lžící rozetřete. Nemusíte se příliš snažit, budou spojeny šlehačkou a částečně se rozmočí.
5. Vložte oba plechy do trouby, snižte teplotu na 140°C a pečte 1 hodinu a 15 minut. Troubu v průběhu neotvírejte! Po uplynutí času, když se zdají být na povrchu pevné a křupavé, vypněte troubu a s lehce pootevřenými dvířky, nechte vychladnou a dosušit.
6. Když jsou korpusy pokojové teploty, ušlehejte šlehačku. Na servírovací talíř položte první korpus, namažte citrónovým krémem, lžící rozetřete 1/4 šlehačky, zakryjte dalším sněhovým korpusem a takto naplňte zbývající tři vrstvy. Poslední vrstvu odekorujte třeba kakaem, citrónovou kůrou, strouhanou čokoládou nebo podle Vaší fantazie.
7. Vychlazený alespoň tři hodiny můžete servírovat.