Jaruna
Kuřecí tikka masála
Asie před více než 10 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 1 lžička červeného chilli koření kashmiri
- 1 lžíce citronové šťávy
- 800 g kuřecích prsou, na kousky
- rozpuštěné máslo nebo olivový olej na pokapání
- sůl
- 250 ml hustého bílého jogurtu, přes noc odkapaného v cedníku
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce zázvorové pasty
- 1 lžíce česnekové pasty
- 1 lžička červeného chilli koření
- kashmiri
- 1 lžička koření garam masála
- 2 lžíce hořčicového oleje
- 3 lžíce rostlinného oleje
- 1/2 lžičky celého římského kmínu
- 3 střední cibule, nakrájené nadrobno
- 7–8 stroužků česneku, nasekaných
- 1 lžička zázvorové pasty
- 1 lžička česnekové pasty
- 1/2 lžičky drceného římského kmínu
- 1 a 1/2 lžičky mletého koriandru
- 4 rajčata, nakrájená
- 2 lžíce másla
- 1 lžička zázvorové pasty
- 1 lžička česnekové pasty
- 70 ml rajčatového pyré
- 1 lžička červeného chilli koření kashmiri
- 1/2 lžičky koření garam masála
- 2 lžíce nasekaných lístků koriandru
- 1 lžička sušených listů pískavice řecké seno, opražených a nadrcených
- 75 ml smetany ke šlehání
- 2,5cm kousek zázvoru, nakrájený na proužky
Postup
1 Smíchejte dohromady chilli koření, citronovou šťávu a špetku soli. Kuře potřete směsí a nechte ho půl hodiny odležet. Mezitím smíchejte všechny suroviny na marinádu a pak do ní vložte kousky kuřete. Nechte marinovat aspoň 3 hodiny. Dřevěné špejle namočte do vody.
2 Předehřejte troubu na 200 °C. Napíchejte jednotlivé kousky kuřete na špejle, pokapejte je máslem nebo olejem a rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte přibližně 15 minut dozlatova.
3 Mezitím připravte cibulovorajčatovou masálu. Rozehřejte olej v pánvi, přidejte celá semínka římského kmínu a opékejte je. Když začnou měnit barvu, přidejte cibuli a osmahněte ji na mírném plameni dozlatova. Pak přidejte česnek, po chvilce vmíchejte česnekovou i zázvorovou pastu a nechte ji rozvonět. Přisypte drcený římský kmín, mletý koriandr, promíchejte, přidejte rajčata a vařte na mírném plameni asi 20 minut, až rajčata změknou a ze směsi začne vystupovat na povrch olej. Osolte. Sejměte z ohně a dejte stranou.
4 Na omáčku rozpusťte v pánvi máslo, přidejte pastu ze zázvoru a česneku, rajčatové pyré a asi 2 minuty vařte. Vmíchejte půl hrnku vody a 3 minuty vařte. Přidejte hotové kuře, cibulovorajčatovou masálu a nechte pobublávat, dokud omáčka nezhoustne. Dosolte, přidejte chilli koření, garam masálu a polovinu koriandrových lístků. Promíchejte a ještě 2 minuty vařte. Vmíchejte pískavici řecké seno a smetanu. Podávejte horké, ozdobené koriandrem a proužky zázvoru.
Britská tikka masála
Přestože chicken tikka masalu najdete snad v každé indické restauraci po celém světě, nejde o národní pokrm Indie, ale Velké Británie (o tikka masále to prohlásil bývalý ministr zahraničí Robin Cook). Chicken tikka masala se skládá z kuřecího masa (tikka) marinovaného v koření a jogurtu, pečeného v peci tandoor, a omáčky masála, ve které jsou většinou rajčata a smetana nebo kokosové mléko. O původu tohoto jídla se traduje hned několik historek, naše oblíbená je o pákistánském kuchaři jménem Ali Ahmed Aslam, který vlastnil restauraci v Glasgow a kuřecí tikka masálu vynalezl poté, co jednomu z hostů připadalo obyčejné kuřecí tikka suché.