Jaruna
Šišky s mákem (2 v 1) a švestkovými povidly
Maškrty před více než 10 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 900 g brambor (varný typ C)
- 150 g hrubé mouky
- 100 g modrého máku, nemletého
- 80 g krupice
- 2 vejce
- sůl
- máslo na prokládání
- 250 g švestkových povidel, případně i vypeckované čerstvé švestky, jsou-li právě v sezoně (pak budete potřebovat o dost méně povidel)
- rum tuzemák podle chuti
- 200–300 g zakysané smetany
Postup
1 Den předem uvařte brambory ve slupce doměkka. Sceďte a nechte vychladnout.
2 Druhý den je oloupejte a nastrouhejte najemno. Přidejte mouku, krupici, vejce, sůl, mák a rychle vypracujte hladké těsto.
3 Z těsta vytvarujte šišky a vařte je v lehce osolené vodě. Až vyplavou, vařte je ještě 3–5 minut. Vylovené či scezené šišky prokládejte tenkými plátky másla.
4 Mezitím prohřejte povidla se švestkami v nepřilnavém rendlíku, podle potřeby je nařeďte vodou a podle chuti ochuťte rumem. Podávejte k šiškám a doplňte zakysanou smetanou.
NĚCO NAVÍC
Šišky jsou skvělé také naslano s opečenou slaninou a prohřátou zakysanou smetanou, ale i s kysaným zelím a ohřátým uzeným masem.