Jaruna
Flank steak s balzamikovou omáčkou
Hovězí před více než 10 roky z www.pampasmarket.cz
Ingredience
- 900 g flank steaku
- (část hovězího pupku)
- 1 lžíce řepkového oleje
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
- NA OMÁČKU
- 357 ml balzamikového octa
- 1 lžíce řepkového oleje
- 1 malá cibule, nakrájená nahrubo
- 1 velký stroužek česneku
- nakrájený nahrubo
- 125 ml dobrého kečupu
- 1 lžíce mletého chilli ancho
- 1,5 lžičky mleté sladké papriky
- 2 lžičky dijonské hořčice
- 1,5 lžičky červeného vinného octa
- 1,5 lžičky worcesterské omáčky
- 1 malá chilli paprička chipotle
- nakládaná v omáčce adobo
- 1,5 lžičky tm.třtinového cukru
- 2 lžičky medu
- 2 lžičky melasy
- NA TOUSTY
- 2 velké ciabatty nebo
- 1 bageta nizza
- podélně přepůlené a nakrájené
- na 10 cm kousky
- panenský olivový olej
- 120 g strouhaného čedaru
- jarní cibulka na ozdobení
Postup
1) Na omáčku na středním plameni svařte balzamikový ocet na poloviční objem - trvá to 15-20 minut. V rendlíku na 1 lžíci řepkového oleje opékejte cibuli 3-4 minuty dosklovita. Pak přidejte česnek a opékejte další minutu. Přilijte kečup, 3 lžíce vody a převeďte k varu. Ztlumte a nechte 5 minut bublat. Přidejte svařený ocet, ancho, papriku, hořčici, červený vinný ocet, worcesterskou omáčku, chipotle, třtinový cukr, med a melasu. Zvolna vařte asi 10 minut do zhoustnutí, občas zamíchejte. Rozmixujte dohladka. Omáčku osolte a opepřete a nechte při pokojové teplotě vychladnout (lze ji připravit až týden předem a uchovat v chladničce.
2) Před grilováním nechte steak 30 minut dojít do pokojové teploty. Mezi tím rozpalte gril. Steak potřete 1 lžící řepkového oleje, osolte a opepřete. Grilujte dohněda 3 minuty po každé straně. Přesuňte na chladnější část grilu, potřete připravenou omáčkou a grilujte za občasného obracení a potírání dalších 5 minut. Přendejte na prkénko, volně zabalte do alobalu a nechte 10 minut odpočinout.
3) Mezitím si připravte sýrové tousty. Potřete řeznou stranu pečiva olivovým olejem a osolte i opepřete. Grilujte po obou stranách dozlatova. Sejměte z grilu a posypte strouhaným čedarem, položte na arch alobalu a vraťte krátce na gril, aby se sýr rozpustil. Přendejte na servírovací talíř.
4) Steak nakrájejte přes vlákno na tenké plátky. Rozložte je na tousty a posypte jarní cibulkou.
NĚCO NAVÍC
* Chilli ancho je druh chilli papričky se specifickou karame-
lovou a středně pálivou chutí. Koupíte ji v internetových
obchodech s mexickými specialitami.
Tento recept najdete v kuchařce "Grilování" z edice Apetit, která obsahuje mnoho zajímavých receptů a tipů na grilování.