Jaruna
Tmavý čokoládový mousse s višňovým dipem
Maškrty před více než 10 roky z www.chutastyl.cz
Ingredience
- čokoláda
- vejce
- sůl
- cukr
- rum
- smetana na šlehání
- vanilkový lusk
- višně
- šťáva višňová
- skořice
- badyán
- cukr
- škrob kukuřičný
- šťáva citronová
- třešně
- čokoláda tmavá
Postup
Čokoládu rozlámeme na kousky a rozpustíme ji v misce ponořené do horké vodní lázně.
Oddělíme žloutky od bílků. K bílkům přidáme špetku soli a ušleháme je do tuha. V průběhu šlehání postupně přidáváme 100 g cukru. Do žloutků přidáme dřeň vyškrábanou z podélně rozkrojeného vanilkového lusku a rum a metličkou je vyšleháme do pěny. Vmícháme rozpuštěnou čokoládu, ušlehanou šlehačku a bílkový sníh.
Čokoládovou pěnu dáme do misky, uhladíme ji, zakryjeme a uložíme na 3 hodiny do chladničky.
Na omáčku (dip) rozpustíme cukr v kastrůlku na světlý karamel. Přidáme višně i višňovou štávu, skořici a badyán a povaříme na mírném ohni asi 15 minut. Přmícháme kukuřičný škrob rozmíchaný asi ve lžíci studené vody, krátce povaříme, omáčku přecedíme přes síto a dochutíme ji citronovou šťávou.
Do hlubokých talířů rozdělíme třešně, nalijeme na ně višňovou omáčku, do středu umístíme kopeček čokoládové pěny a ozdobíme je hoblinkami čokolády.