Jaruna
Pečené fazole na pivě
Večeře před více než 10 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 200 g sušené slaniny, na nudličky
- 2 lžíce olivového oleje
- 4 cibule, nakrájené nahrubo
- 2 stroužky česneku, drcené
- 4x 400g plechovka bílých menších fazolí, scezených a propláchnutých
- 375 ml tmavého piva (např. tmavé Krušovice či Xantho ze Žatce)
- 3 lžíce jablečného octa
- 1,5 lžíce melasy
- 4 lžíce hustého rajského protlaku
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 1,5 lžičky mletého chilli
- 1 lžička hrubé soli
- 1 lžička mletého pepře
- chleba k podávání
Postup
Troubu předehřejte na 200 °C. V kastrolu nebo v pánvi s ohnivzdornou rukojetí opékejte na středním plameni slaninu. Vyjměte děrovanou sběračkou a dejte okapat na papírové utěrky. Do nádoby přidejte olej, cibuli a opékejte za stálého míchání 8 minut dorůžova. Přidejte česnek a míchejte další minutu. Přidejte fazole, pivo, ocet, melasu, protlak, hořčici, chilli, sůl a pepř, promíchejte, vmíchejte slaninu a přiveďte k varu. Přendejte do trouby a pečte do zhoustnutí zhruba 30–40 minut. Podávejte s chlebem.
Párujte s pivem…
KOUŘOVÝ HARRACH
Speciál z pivovaru Harrach krásně voní kouřem a jeho výrazná chuťová stopa si poradí třeba i s pálivějším jídlem, jako jsou právě ostré fazole se slaninou.