Jaruna
Králičí roláda s krupetem
Velkej oběd před více než 10 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 1 vykostěný králík
- 40 g plátků anglické slaniny
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 2 lžíce másla, studeného
- 1–2 lžíce hladké mouky
- 750 ml králičího nebo drůbežího vývaru
- 500 g králičího masa, odblaněného
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1 vejce
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 400 g krup (velikost 10), předem namočených
- 1 cibule, najemno pokrájená
- 2 lžíce olivového oleje
- 1,5 l králičího nebo drůbežího vývaru
- 100 g sušených rajčat
- 5 lžic bazalkového pesta + listy bazalky
Postup
1 Nejdřív připravte fáš: králičí maso namelte, osolte a opepřete a promíchejte s vejcem a vyšlehanou smetanou. Králíka rozložte, zlehka rozklepejte přes fólii, potřete jej polovinou fáše, na ni rozložte plátky anglické slaniny a potřete zbylou fáší. Králíka zarolujte, svažte provázkem a dejte do trouby předehřáté na 140 °C péct na 1,5 hodiny. Často podlévejte.
2 Upečené maso dejte na talíř. Výpek vyduste na tuk, pak zaprašte moukou, krátce ji osmahněte, zalijte vývarem a nechte alespoň 20 minut provařit. Nakonec šťávu zjemněte studeným máslem.
3 Nakonec připravte krupeto. Cibuli opečte dosklovita na oleji, přisypte kroupy, zalijte vývarem a uvařte doměkka. Pak vmíchejte pokrájená sušená rajčata, pesto a bazalku.