Jan Vacha
Domáce žemle/housky/burger buns
Hlavní chod před více než 10 roky
Ingredience
- 275 g hladkej múky
- 170 ml vlažnej vody
- 20 ml oleja
- 20 g čerstvého droždia
- 1 a ½ lyžičky cukru (krupica)
- 2 lyžičky soli
- 1 vajce
- 1 / 2 lyžičky vody na potretie spolu so zvyškom vajcia
Postup
1. Do mísy vložíme 275 g hladkej múky, pridáme 2 lyžičky soli.
2. V miske si rozdrobíme droždie, pridáme 1 a ½ lyžicky cukru krupice a lyžičkou vymiešame do kašičky, prilejeme 10 ml vlažnej vody, necháme na teplom mieste nakvasiť( postačí 10-15 minút).
3. Do zvyšnej vlažnej vody 160 ml pridáme 20 ml oleja.
4. V menšej miske si vidličkou rozmiešame vajíčko, polovičku vlejeme do nádoby s valžnou vodou a olejom a zvyšnú si necháme na potretie žemlí/housek.
5. Do mísy s múkou vlejeme tekutú zložku, teda vodu s olejom a vajíčkom, pridáme kvások a miesime ručne vareškou.
6. Cesto bude hotové, ak sa sa bude trocha lepiť, při miesaní je důležité, aby ste do cesta vareškou vháňali vzduch. Cesto spracovávame asi 15 minút.
7. Necháme kysnúť 1 hodinu.
8. Na pomúčenej doske si pripriavíme nakysnuté cesto a končekami prstov, cesto rozštikáme na požadovaných 6 ks. V urke upravíme na tvar žemličky.
9. Uložíme na plech vyložený pečiacim papierom a necháme ešte 5 minúť kysnúť. Následne potrieme zvyšným vajíčkom, možte pridať lyžicku vody do vajíčka.
10. Pečieme pre teplto 200° C, probližne 20-30 minúť, až budú žemličky pekné do zlata.
Delikátne pečenie a dobrú chuť,
Prajú DeliBety a Jeník