Jaruna
Koláč Pissaladiére
Velkej oběd před více než 10 roky z www.chutastyl.cz
Ingredience
- mouka pšeničná hladká
- sůl
- droždí
- mléko
- olej olivový
- olej olivový
- cibule
- tymián
- bobkový list
- sůl
- pepř černý
- ančovičky
- olivy černé
- mouka pšeničná hladká
- olej olivový
Postup
Do mísy nasypeme mouku, sůl a droždí, přilijeme vlažné mléko a olej a umícháme vláčné těsto. Přeložíme ho na pomoučený vál a důkladně prohněteme. Pak ho vrátíme zpět do mísy a necháme zakryté utěrkou asi hodinu kynout na teplém místě.
Mezitím připravíme náplň. Ve velké pánvi rozehřejeme olej, přidáme oloupanou a najemno nakrájenou cibuli a na mírném ohni ji osmahneme, dokud nezvláční (neměla by zhnědnout, aby nezhořkla). Pak přidáme tymián a bobkový list, cibuli mírně osolíme a opepříme a za občasného promíchání pomalu dusíme pod pokličkou asi 45 minut, až se cibule skoro rozpadá. Na posledních 10 minut pokličku odstraníme, aby se vypařila přebytečná tekutina. Z hotové směsi odstraníme tymián a bobkový list.
Vykynuté těsto přeneseme do lehce vymazané formy, rozprostřeme ho po celé ploše a okraje mírně zdvihneme. Na těsto rozložíme cibulovou náplň, pak drobně nakrájené ančovičky a nakonec olivy.
Koláč necháme ještě 10 minut kynout, pak ho vložíme do trouby vyhřáté na 220 °C a pečeme asi 30 minut dozlatova.