Jaruna
Cizrna s jamónem z jamon.cz
Večeře před více než 10 roky z jamon.cz
Ingredience
- 400 g cizrny (římského hrachu) ve slaném nálevu
- 14 plátků sušené šunky
- 3 zelené papriky
- 3 zralá čerstvá rajčata (mimo sezonu použijte konzervu s loupanými rajčaty)
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- olivový olej, sůl
- bobkový list
- petrželová nať (ne kudrnka)
Postup
Cizrna
V hlubokém hrnci přiveďte 2 litry osolené vody do varu, přidejte špetku pepře, bobkový list, propláchnutou scezenou cizrnu a vařte 15 minut, sceďte a uchovejte.
Sofrito
Osmažte v pánvi na olivovém oleji jemně nakrájenou cibuli do světle zlaté barvy, přidejte nasekaný česnek, krátce poté nakrájenou papriku zbavenou semen a oloupaná rajčata pokrájená na drobné kostky. Osolte, opepřete a vařte 15 minut na mírném ohni. Obsah pánve rozmixujte a odložte stranou.
Dokončení
V hlubokém hrnci osmažte do zlatova na olivovém oleji na tenké proužky pokrájené plátky jamónu, přidejte cizrnu, rozmixované sofrito a na mírném ohni prohřejte cca 5 minut. Posypte jemně nakrájenou petrželkou a horké podávejte.