Jaruna
Rostbíf z květové špičky
Hovězí před asi 11 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 1,5 kg hovězí špičky (vyzrálé!)
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 2 lžíce worcesterské omáčky
- 4 lžíce červeného vína
- 1 snítka čerstvého tymiánu
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 kg vařených brambor (varný typ B), omaštěných máslem, k podávání
- sezonní zelenina, blanšírovaná a podušená na másle k podávání
- 225 g majonézy
- 3 nakládané okurky a lák
- sůl, cukr a čerstvě mletý pepř
- na dochucení
- 1 lžička worcesterské omáčky
- 1-2 jarní cibulky
Postup
1 Maso osolte, opepřete, pokapejte červeným vínem a worcesterem. Přidejte tymián a potřete hořčicí. Maso nechte v chladu přibližně den marinovat, občas obraťte.
2 Na remuládu pokrájejte bílou část jarní cibulky na malé kostičky, zelenou část na kroužky. Majonézu dejte do mísy, přidejte nakrájenou cibulku, okurku nastrouhanou najemno a dochuťte solí, pepřem, cukrem a worcestrem. Důkladně promíchejte a přidejte trochu láku z okurek na dochucení. Dejte do chladničky.
3 Troubu předehřejte na 180 ºC. Naložené maso vyjměte z marinády, osušte papírovými utěrkami a zprudka opečte v pánvi na oleji. Vložte do trouby přímo na mřížku a dolů zasuňte pekáč s trochou vody, do kterého bude případně odkapávat šťáva. Pečte zhruba 20 minut.
4 Pokud máte kuchyňský teploměr, vnitřní teplota by měla být 42 ºC. Troubu vypněte, pootevřete, a maso nechte 10 minut odpočinout. Krájejte přes vlákno na tenké plátky a podávejte s vařenými bramborami omaštěnými máslem, s dušenou sezonní zeleninou a remuládou.